Před 76 lety se u nás zavíraly kláštery, o jeden pečuje Sokolov a části chce i zpřístupnit

Sokolov – V dějinách naší země se najdou i smutná výročí. Tyto dny například před 76 lety znamenaly systémem nařízené uzavření všech funkčních klášterů v Československu. A například areál kapucínského kláštera s kostelem sv. Antonína Pauánského byl za dobu svých 630 let několikrát na pomyslné hraně svého osudu.

Areál patří mezi skutečně velmi hodnotné památky a to nejen města, ale i regionu. Město za posledních šest let udělalo hodně pro zajištění celého objektu. Nová je fasáda, schodiště i podesta a také tři sochy světců před kostelem se vrátily na podzim po restauraci. Nové plány ale nastiňují i možnost zpřístupnění některých částí. Veřejnost se pravděpodobně nebude moci podívat do krypty z pietních důvodů a také pro stabilní klima místa.

Právě tady ale zajímavý příběh kapucínského kláštera v Sokolově začíná. Tu nechal vybudovat Jan Hartvík z Nostic (Johann Hartwig von Nostitz), když nemohl získat zjištěné místo ve Svatovítské katedrále. Po bitvě na Bílé hoře koupil Sokolovské panství, rozhodl se rodinnou hrobku vybudovat zde. Podmínkou bylo vystavění kostela a klášteru. Ačkoli vše zdárně bylo vybudováno, nakonec je ale šlechtic pochován skutečně ve Svatovítské katedrále v kapli sv.Anny. V Sokolově tak nakonec byla jako první uložena jeho druhá žena a další členové rodu.

Velice zajímavou částí jsou krovy. Ty jsou ve svém původním stavu a ukazují skutečné umění mistrů. A právě sem by jedna prohlídková trasa mohla návštěvníky zavést. Navíc se pracuje také pod zemí. Když se budoval pivovar v areálu byla vyklizena jedna část sklepení. Objevena tak byla „lednice“ místo, které používali obyvatelé k uchovávání potravin. A kdo ví jaká další překvapení ještě podzemí vydá.

A přidejme také perličku. Do kláštera se původně vstupovalo fortnou. Tady byl mnich fortnýř a právě tady měl jeden z mnich sepsat operu. Jeho jméno bylo Nicasius Schusser. A dílo o které byl následně veden spor nese název Quo vadis ? Tato opera byla dokonce hrána v Chebu. Nicméně se ukázalo, že podstatnou část opsal nebo řekněme ukradl Mathildě Králik. Nakonec bylo vše zveřejněno a vznikla mimořádná aféra.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.