Příběh ženy, která bojuje s nespravedlností života a neplodností již řadu let

Karlovarský kraj – Daniela Šplíchalová se stala tváří kampaně Plodnost není samozřejmost klinik Pronatal a na své cestě podporuje všechny ženy, které se nechtějí cítit samy. Pro ty, které zvažují umělé oplodnění či již IVF podstupují.

Vysnila si početnou rodinu. Léta se ale Daniela Šplíchalová (28) snaží, aby měla alespoň nějakého potomka. S přírodou bojuje umělými zbraněmi, protože už skoro deset let trpí neplodností. Pod přezdívkou IVF máma tak dělá osvětu a radí ženám se stejným problémem. „Neplodnou jsem se stala už v osmnácti, když mi po operaci museli lékaři odebrat některé reprodukční orgány. Věděla jsem, že na oplodnění ve zkumavce budu muset tak nebo tak, jinak to nepůjde,“ popsala.

I přesto, že se první dítě ze zkumavky se narodilo v roce 1978, byly i poté desítky let podle mladé ženy možnosti omezené. „Tolik se o tom nevědělo, nemluvilo, informace pro pacienty moc nebyly, a to ani na internetu,“ poukázala Daniel a začala proto hledat na sociálních sítích ženy, které na tom byly stejně jako ona a IVF prodělaly. „Založila jsem si účet na Instagramu, který je věnovaný neplodnosti, a začala jsem tam něco málo vkládat. Udělala jsem tam takový miniblog.

Pro větší komfort byl blog anonymní,“ vysvětlila s tím, že časem ji začalo sledovat hodně lidí, hlavně z Česka. „Tak jsem zjistila, že to má smysl,“ uvedla žena, která o neplodnosti vydala i knihu. „V průběhu let jsme s mužem podstoupili čtyři IVF a osm transferů, z toho bylo jedno úspěšné těhotenství a čtyři potraty, takže myslím, že mám docela o čem psát,“ řekla Daniela.

To, že ženy často při problémech s otěhotněním poslouchají takzvané babské rady a snaží se otěhotnět díky všem možným i nemožným zaručeným způsobům, je přirozené. „Když jste zoufalí, děláte různé věci. Nic proti nim nemám, protože jimi nic nepokazíte,“ míní.

Daniela upozornila, že i když to tak řada lidí nevidí, neplodnost je velký problém, protože zasahuje do všech sfér života. „Ať už se to týká financí, protože umělé oplodnění není levnou záležitostí, sexuálního života i kamarádských vztahů, protože normálně zdravé kamarádky často nechápou naši situaci,“ dodává s tím, že nejhorší je ale psychika. Psychika je hlavní „I když máme jednadvacáté století a psychologická péče je na skvělé úrovni, tak dost lidí nepochopilo, že k psychologovi nebo psychiatrovi nechodí jen těžké případy. Já se k nim dostala pozdě a budu litovat do konce života, že jsem se k tomu neodhodlala mnohem dřív,“ přiznala usměvavá tmavovláska. Řada žen, kterým se nedaří otěhotnět, si podle ní stále říká, že to musí vydržet. „Pak ale najednou překročí tu hranici psychické nepohody a dostanou se do depresí,“ popsala.

Daniele se nakonec sen o dítěti splnil. Už má dceru a momentálně absolvovala devátý transfer. Nyní s mužem čekají, zda bude mít jejich dcera sourozence. „V psychologické péči jsem ale stále,“ prozradila Daniela, která je aktuálně i tváří kampaně Plodnost není samozřejmost.

V jejím rámci se mohou páry trpící neplodností nechat až do konce roku bezplatně vyšetřit a to také na karlovarské klinice Pronatalu. Podle statistik neplodnost v České republice roste, v současnosti se s ní potýká 25 procent párů.

Daniela Šplíchalová napsala knihu IVF máma z Prahy

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.