V Chebu se otevřel nový bar pod názvem „Bar Ryba 2.0“, který navazuje na proslulý podnik Chebska „Bar na lodi“

Cheb  – „Velryba“ nebo „Bar na lodi“.  To byl svého času podnik, který se na Chebsku stal legendou. Po dobu 23 let svého fungování těšil dvě generace spokojených návštěvníků a stal se tak hvězdou mezi místními podniky. Poté ale jeho působnost skončila a s ním i jedna velká éra městského společenského života. „Když se v roce 2019 zavřel, tak nás to s přáteli zamrzelo. To mrzení po dvou letech přešlo ke stesku po místě, kde se můžete setkat s přáteli, zasmát se a dát si dobrý drink. Na to konto jsme si řekli, že zkusíme tuto legendu oživit a dát ji nový modernější příběh,“ sděluje za Bar Ryba 2.0 Jakub Pánik.

Vize nového podniku byla jasná. Malá barová kuchyň, dobré drinky a tančírna. „Jako první krok z naší strany bylo oslovení manželů architektů Pizingerových, kteří k tomuto místu měli osobní vztah. Oslovili jsme je tedy už v roce 2020. No, a že se celá realizace prodloužila o více než jeden rok proti původnímu předpokladu, byla jen první z nástrah, které nás na této složité cestě potkaly. Nutno podotknout, že ale na jejím konci je místo, které se nám všem líbí,“ pokračuje Jakub Pánik.

Podle jeho slov je Bar Ryba 2.0 místem, které je také poctou původnímu provozovateli. „Dle našeho názoru vybudoval legendu a my budeme šťastní, když upgrade baru – proto název Ryba 2.0, bude opět místem, kde se budou potkávat Chebáci všech věkových skupin u dobrého drinku, vína, pátečního, nebo sobotního tanečního večera. Smích, pohoda a zážitky jsou to, co my přejeme baru Ryba 2.0 do příštích let,“ doplňuje.

Jak uvádí architekti a manželé Naďa a Jaromír Pizingerovi ze společnosti Morix, největším problémem je vždy navrhování nového konceptu, který navazuje na předešlý a dobře fungující, jakým byla právě „Velryba“. „V této už legendě jsme sami strávili historicky několik večerů respektive nocí. Ale čas, jak někteří z nás vidí, se neúprosně vyvíjí směrem kupředu a s tím je spojené i designové vnímání následujících generací a ohlížení zpět je pouze nostalgie,“ vysvětlují architekti s tím, že klasické otázky typu na co při tvorbě mysleli a kde hledali inspiraci, zůstanou asi bez odpovědi. „Takzvaný „industry design“, ve kterém je navržen tento prostor, často klame svojí ledabylostí a neupjatostí, možná i finančním podceňováním investic, jednoduchostí při výrobě nebo realizaci, ale opak je pravdou… Navíc podle nás důležitým momentem je i následná kombinace a doplnění o hravé momenty a detaily včetně pohodlného sedacího nábytku, útulných koutků pro trávení večera,“ vysvětlují manželé Pizingerovi.

Manželské duo architektů se tak při navrhování nenechali vést akademickými úvahami, ale spíše podle jejich slov zkušenostmi a především sledováním trendů, estetickým cítěním a vjemy současné generace. „Nicméně interiér je pouze jednou z nedílných součástí fungování a ten předává žezlo dál provozovateli, který má před sebou nelehký úkol právě v navázání na původní legendu tedy „Velrybu“. Držíme palce!,“ dodávají Naďa a Jaromír Pizingerovi.

Nový Bar Ryba 2.0 otevřel své dveře novým návštěvníkům 8. 12. 2023.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.