Přijďte na jarně velikonoční menu v restauraci Na Gruntu

Lipná – Velikonoce sice začínají až za měsíc, nicméně v penzionu a restauraci Na Gruntu v Lipné u Chebu si je budete moci vychutnat už od soboty 2. března, kdy se mění à la carte ze zimního na jarně velikonoční. Šéfkuchař Ondřej Kurák si připravil hned několik novinek inspirovaných kuchyní starého Chebska. Můžete se těšit například na bramborový krém s podmáslím, králičí stehno pečené ve slanině, jehněčí kýtu z Abertam na rozmarýnu nebo vegetariánské hráškové kroupoto. A jako sladkou novinku si budete moci koupit s sebou například mazanec z bigy či chebské Lebkuchendocken (skořicové šneky s cukrovým přelivem). 

“V rodinném podniku Na Gruntu pracuje celá rodina. Maminka Pavlína je servírkou, otec Ondrej správcem, sestra Pavlínka se stará o farmu Kořeny a manželka Šárka zase o marketing. Ale nejde to úplně takto rozdělit, jsme totiž naučeni vzájemně si vypomáhat, když je třeba, a tak se stane, že se třeba objevím na “place” či tatínek v kuchyni,” usmívá se mladý šéfkuchař Ondřej Kurák, za nímž jezdí zákazníci z celého kraje. Vyhledávají nejen skvělou českou kuchyni, ale také osobitý přístup Ondřeje například při prezentaci jídla během servírování.

Podnik designovaný do tradičního venkovského stylu regionu je zajímavý také tím, že je téměř soběstačný a to hlavně co se týče produkce zeleniny a ovoce. Umožňuje to přidružená farma o rozloze dvou hektarů, kde si Kurákovi v sezóně pěstují plodiny, které v kraji nejsou dostupné jako například pak choi (čínské zelí), mangold, kerblík, barevné odrůdy rajčat, několik druhů brambor a také dýní, které jsou ostatně centrem dění na podzim, kdy statek ožívá barevným Dýňobraním: “Minulý rok jsme vypěstovali na 5 tun dýní (halloweenské, hokaido a další) a přemýšleli jsme, co s tím. Napadlo nás uspořádat festival zaměřený právě na tuhle kulinářskou pochoutku a na statek se sjelo na 1500 lidí z kraje,” říká Šárka Kuráková, která má na starost marketing. 

Ostatně jedním ze signature dish jsou oblíbené dýňové noky s kozím sýrem. I když je kuchyně zaměřená převážně na české poctivé klasiky (svíčková, pečená kachna, guláš), najdete tu také oblíbené pochoutky z kraje inspirované kuchařkou starého Chebu. Cílem je zákazníkům nabídnout co nejvíce lokálních surovin, které si také mohou ve formě produktů balených ve skle (paštiky, rillettes, maso ve vlastní šťávě, džemy atd.) zakoupit s sebou domů. 

Kromě nezapomenutelného gastronomického zážitku, který rodina Kurákových rozvíjí už 13 let, mají návštěvníci možnost se také ubytovat v penzionu nad restaurací a pobýt tak na venkově delší dobu. “Okrasou pokojů je nábytek, který zdobí malby od místní umělkyně. Vedle židlí, stolů, postelí a skříní zkrášlují i zdi restaurace,” říká Pavlína Kuráková, jež se stará o celkovou atmosféru podniku, aby byli hosté spokojeni a vraceli se. “Jsme vděční, že jsme se staly vyhledávanou výletní destinací v Karlovarském kraji. Zkrátka, pokud si k nám plánujete cestu, je lepší si zážitek zarezervovat,” usmívá se majitelka usedlosti. 

Posláním rodinného podniku je servírování jídel z čerstvých surovin s jasným původem a s citem pro region. Penzion a restaurace Na Gruntu společně s farmou Kořeny se tak stalo místem, kde se vrátíte do starých časů a zažijete tak naplno místní kolorit a to se všemi zvyky a tradicemi. “Už teď se naši hosté mohou těšit na typické Velikonoce, které pro ně s celou rodinou chystáme,” uzavírá šéfkuchař, jenž sní o tom, že budou moct sortiment jejich domácích výrobků rozšířit o další produkty a vybudovat vedle restaurace i malý obchůdek.

O šéfkuchařovi

Šestadvacetiletý Ondřej Kurák je absolventem Vysoké školy hotelové v Praze. Při studiu se zdokonaloval v kulinařině například v pětihvězdičkovém hotelu Augustine na Malé Straně pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera. S jeho týmem následně přešel do restaurace Červený Jelen v pražské Hybernské ulici. Zpět do svého rodného chebského regionu se natrvalo přestěhoval společně se svou manželkou Šárkou v roce 2021, aby zde přispěl k povýšení místní gastronomie.

 

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.