Hejtmana Kulhánka vyburcovala k jednání až opozice

(Karlovy Vary, 9. 10. 2023) – Více jak měsíc trvalo hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kulhánkovi (STAN), než pochopil, že je třeba začít bojovat o peníze pro Karlovarský kraj. V rámci připravovaného konsolidačního balíčku by totiž mohlo dojít ke změně výše rozpočtového určení daní (RUD), které je jedním z hlavních příjmů krajů.

„RUD se již dlouhou dobu neupravoval a my žádáme, aby bylo navýšeno z nynějších 9,78 procent na 10,8 procent včetně peněz na opravy silnic 2. a 3. tříd. Proto jsem v poslanecké sněmovně, spolu s Renatou Oulehlovou a dalšími kolegy, začátkem září podala pozměňovací návrh, který má krajům tímto způsobem finančně přilepšit,“  říká poslankyně parlamentu a předsedkyně zastupitelského klubu Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Aby byl ale tlak na českou vládu větší, žádala poslankyně a bývalá hejtmanka podporu i od zastupitelů Karlovarského kraje. Na jejich zasedání na začátku září proto navrhovala usnesení, které mělo apelovat na vládu, aby v příštím roce RUD krajům zvýšila.

„Místo očekávaného souhlasu a podpory všech krajských zastupitelů jsme museli čelit negativnímu stanovisku krajské vládnoucí koalice. Vypadalo to, jakoby hejtmanovi a jeho radním bylo naprosto lhostejné, kolik peněz kraj ze státního rozpočtu získá a s jakou částkou budou v příštím roce hospodařit,“ doplňuje poslankyně parlamentu a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Sílící kritika krajské opozice a aktivita hejtmanů jiných krajů nakonec Petra Kulhánka probrala. Výsledkem jeho práce ale není nic nového ani převratného. Rada Karlovarského kraje totiž po měsíci vyčkávání schválila totožný návrh, který na jednání zastupitelstva předkládala Jana Mračková Vildumetzová. Problém je ale v tom, že kraje nemohou dávat pozměňovací návrhy, avšak pouze takzvané zákonodárně iniciativy, jejichž projednání může trvat i několik let.

„Současná iniciativa je proto marná. Nyní je třeba, aby hejtman vyburcoval poslance a senátory za Karlovarský kraj, a to zejména ty z vládnoucí 5koalice, aby ve sněmovně a senátu podpořili můj výše zmíněný pozměňovací návrh, který zajistí krajům více peněz. Pokud tak učiní a návrh bude schválen, začne platit od ledna příštího roku. V případě Karlovarského kraje to znamená navýšení finančních prostředků o zhruba 400 milionů korun + 300 milionů na opravy silnic 2. a  3. tříd,“ uzavírá předsedkyně zastupitelského klubu hnutí ANO s tím, že o jejím pozměňovacím návrhu by se mohlo hlasovat už v tomto týdnu.

V příloze je připojen příslušný pozměnovací návrh, který byl do sněmovního systému vložen 7. 9. 2023.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.