Žně na Karlovarsku finišují: obilí sklizeno z více než 85 % ploch, řepka téměř kompletně

Letošní sklizeň obilnin a řepky se v Karlovarském kraji blíží ke konci. Díky teplému a suchému počasí v uplynulém týdnu se zemědělcům podařilo výrazně pokročit a dohnat počáteční zpoždění způsobené deštivým začátkem léta. Podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu je v kraji sklizeno přes 85 % obilnin a více než 95 % řepky.

„Sklizeň v Karlovarském kraji začala pomaleji než v loňském roce, ale díky příznivému počasí v posledních dnech se podařilo výrazně pokročit. Řepka je téměř pod střechou, obilí zbývá sklidit zhruba z jedné šestiny ploch,“ uvedli regionální agronomové.

📍 Odhad sklizně v Karlovarském kraji (k 17. srpnu 2025)

Plodina Odhadovaná plocha (ha) Sklizeno (ha) Podíl sklizně (%) Průměrný výnos (t/ha) Odhadovaná produkce (t)
Pšenice ozimá 6 500 5 600 86,2 % 6,65 37 240
Ječmen jarní 2 800 2 670 95,4 % 6,10 16 287
Řepka 3 200 3 070 95,9 % 3,05 9 373
Oves 700 510 72,9 % 3,90 1 989
Triticale 500 345 69,0 % 5,20 1 794

Celkově bylo v kraji sklizeno přibližně 57 310 tun obilnin a 9 370 tun řepky.

🧪 Kvalita zrna

Podle předběžných laboratorních rozborů je kvalita pšenice z Karlovarska letos nadprůměrná. Obsah bílkovin je vyšší než v loňském roce, což je pozitivní zpráva pro pekaře. Naopak číslo poklesu, které ukazuje míru porůstání zrna, je mírně nižší kvůli červencovým dešťům.

Vzorky ječmene sklizeného v červenci vykazují dobrou klíčivost a nízký podíl poškozených zrn. Ministerstvo zemědělství však upozorňuje, že kvalita ječmene sklizeného po deštivém období může být nižší.

🌦️ Výzvy sezóny

Zemědělci upozorňují, že každá další vlhká epizoda může negativně ovlivnit kvalitu potravinářské pšenice. Snižuje se obsah lepku, což omezuje její využití pro výrobu pečiva. Část úrody tak může skončit jako krmivo.

🎉 Dožínky na dohled

Pokud počasí vydrží, většina zemědělců v kraji by mohla mít sklizeno do konce týdne. Národní dožínky, které se konají v sobotu na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích, tak budou pro mnohé farmáře důvodem k oslavě úspěšně zakončené sezóny.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.