Významný projekt Vodíkový region Čechy &Bavorsko spustila Hospodářská komora

Cheb – O vodíku se stále častěji mluví jako o palivu budoucnosti. Má vysoký potenciál pro dopravu, energetiku i průmysl. Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) proto spustila spolu se svými partnery z české a německé strany významný projekt na podporu rozvoje využití vodíkových technologií v celém příhraničním regionu. Na konec června připravuje také první konferenci, na které se účastníci seznámí s aktuální situací v oblasti výroby a využití vodíku v České republice a Bavorsku i s konkrétními příklady z praxe.

Projekt nese název `Vodíkový region Čechy & Bavorsko` a je označován také zkratkou HyBaBo (Hydrogen Bavaria Bohemia). KHK KK na něj získala dotaci z fondů EU a českého státního rozpočtu. Projekt je naplánován do března 2026 a bude se v rámci něj konat řada akcí na obou stranách hranice: workshopy, exkurze a další aktivity, které přispějí k předávání konkrétních znalostí a zkušeností. Cílem je vytvořit společnou koncepci severní části česko-bavorského příhraničí a umožnit koordinovaný náběh vodíkového hospodářství. Vedoucím partnerem projektu je Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden, projektovým partnerem je Hochschule Hof a spolupracovat na něm bude i řada dalších subjektů, např. Česko-německá obchodní a průmyslová komora, Česká vodíková technologická platforma, z. s. (HYTEP), zemské okresy Neustadt an der Waldnaab, Tirschenreuth, Wunsiedel a Hof, dále také města Weiden a Hof. Projekt podporuje celá řada dalších subjektů, např. Karlovarský kraj, bavorské průmyslové a obchodní komory nebo místní akční skupiny.

„Vodík je palivo budoucnosti díky svému čistému, udržitelnému a efektivnímu využití, které může významně přispět k dekarbonizaci a energetické bezpečnosti. Jeho univerzálnost z něj činí klíčový prvek pro přechod na nízkoemisní ekonomiku,“ uvedl Tomáš Linda, předseda představenstva KHK KK. I přes slibné vlastnosti vodíku existují výzvy, jako jsou náklady, energetická efektivita, infrastruktura a bezpečnost. „Historie ukazuje, že tyto překážky lze překonat, stejně jako tomu bylo u elektřiny, spalovacích motorů nebo bezdrátové komunikace,“ vysvětlil. „Ve Wunsiedelu již provozují elektrolyzér na výrobu vodíku a plánují jeho rozvoj v průmyslu a dopravě. Finanční prostředky, které nyní míří do zahraničí za nákup ropy a plynu, mohou zůstat v regionu,“ doplnil Tomáš Linda.

Osvěta je podle zapojených partnerů důležitá. „Kromě předávání znalostí se náš projekt zaměřuje také na práci s veřejností. Chceme, aby společnost této technologii důvěřovala, protože je důležitým stavebním kamenem pro zvládnutí přechodu na novou energetiku,“ potvrdil za vedoucího partnera OTH Amberg-Weiden Prof. Dr. Raphael Lechner.

Dr. Andy Gradel, zástupce ředitele Institutu pro vodíkové a energetické technologie na Vysoké škole v Hofu, podotkl: „Výzvy v našem společném regionu jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Chceme, aby co nejvíce lidí mohlo těžit ze zkušeností, které již máme, ale také ze zkušeností, které teprve přijdou.“

A co od projektu čeká česká strana? „Rádi bychom propagovali téma vodíku, vytvořili studie proveditelnosti na jeho využití ve firemním prostředí a podpořili přeshraniční spolupráci,“ dodal Richard Štěpánovský, vedoucí projektu z KHK KK.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.