Papírový model statku Milíkov nebo domácí rodinné divadélko zajímavosti z Muzea Cheb

Cheb – Jsou dny kdy zabavit děti není zcela snadné. S nabídkou na zajímavou zábavu a ještě s edukačním podtextem má  Muzeum Cheb. Vzpomenete si kdy naposledy jste zkoušely tradiční papírové vystřihovánky ? Takovou zajímavost můžete vyzkoušet nyní opět a to v podobě modelu statku v Milíkově a také „stavebnici“ s názvem Chebské divadélko bude nově nabízet Muzeum Cheb. Kraj na zhotovení návrhů těchto dvou edukačně vzdělávacích prvků přispěl částkou ve výši 150 tisíc korun, a to v rámci programu tradiční lidová kultura.

„Vítáme možnost dalšího rozšíření nabídky zajímavých vzdělávacích prvků v chebském muzeu. Tyto dva nové veřejnosti na jedné straně představí a připomenou jedinečnost historie architektury v podobě modelu hrázděného statku Milíkov a na straně druhé přinesou nejen informace o dějinách loutkového divadelnictví, ale také rodinnou zábavu v podobě složení malého divadla a následného společného hraní představení s papírovými loutkami. Věřím, že oba prvky se stanou v muzeu vyhledávaným artiklem,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Olga Haláková.

Papírová vystřihovánka modelu statku v Milíkově představí hrázděný statek v měřítku 1:150. Sada bude obsahovat přebalové desky opatřené propagačními fotografiemi a návod v českém a německém jazyce. Samotný model bude poskládán na třech arších velikosti A4 a součástí bude také dvoustrana s informacemi o historii statku. Model zachycuje předpokládaný stav budovy podle stavebně historického a archeologického výzkumu na počátku 19. století, a to včetně budov a detailů, které dnes již neexistují, jako například samostatně stojící chlévní trakt, venkovní chlebovou pec, roubenou světnici a další. Kompozice bude stylizována do zemědělského užití statku.

Vydání chebského domácího rodinného divadélka se snaží připomenout regionální tradici, která přetrvala do 60. let 20. století, a to především díky Gustavu Noskovi, autorovi Hurvínka, který žil a tvořil v Chebu. Díly divadélka budou uloženy v krabici, která bude zároveň sloužit jako jeviště, včetně kulis, papírových loutek k vystřižení, dřevěných dílů sloužících k sestavení a dalších komponent. Texty v podobě návodu k sestavení doplní informace o dějinách loutkového divadelnictví na Chebsku a scénáře tradičních regionálních pohádek, to vše v českém i německém jazyce.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.