Dobří rodáci se vracejí. Potomci Julia Meinla navštívili rodné Kraslice

Kraslice – Potomci rodiny významného českého podnikatele a obchodníka Julia Meinla se vracejí do Kraslic. Obrazně i doslova. Toto město na Sokolovsku v česko-německém pohraničí přejmenovalo na počest svého světově známého rodáka Julia Meinla své náměstí poblíž městského úřadu. A přímo na něm se se starostou Janem Šimkem a místostarostou Filipem Benešem setkali přímí potomci zdejšího rodáka – Julius Meinl V. a jeho syn Julius Meinl VI., oba aktivní podnikatelé s byznysem v Česku i zahraničí. Před dvěma sty lety se v Kraslicích, v rodině pekařského mistra v tehdejší rakousko-uherské monarchii, narodil muž, jenž posléze proslul svým moderním pojetím prodeje potravin a jako inovátor v pražení kávy. Julius Meinl, toho jména první, otevřel svůj první obchod s delikatesami v roce 1862. Položil tak základy rodinné ságy obchodníků, podnikatelů a investorů, kteří v Evropě definovali pojem „gurmánské potraviny“.

Na český původ rodiny Meinlů se často zapomínalo. Ovšem nebýt Česka, s trochou nadsázky řečeno, pak by se více než 160 let trvající příběh inovativního podnikání rodiny patrně nikdy nezačal psát. Dnes je rodina jedním z nejvýznamnějších privátních investorů ve střední Evropě a její byznys se už dávno z obchodu s gurmánskými potravinami rozrostl do mnoha dalších oblastí, naposledy do hotelnictví.

Květnová návštěva Julia Meinla V. a Julia Meinla VI. v Kraslicích byla velice symbolická. Po krátké zastávce na městském úřadu a po zápisu do pamětní knihy města s nimi starosta a místostarosta vyrazili na krátkou procházku městem. Jejich kroky nevedly jen na náměstí Julia Meinla, ale také do budoucí kavárny, která zde vzniká právě s odkazem na kávu a další delikatesy, které zakladatele kraslického rodu proslavily. Přestože oba Meinlové, otec a syn, dnes žijí střídavě v Praze a dalších městech Evropy, kam je poutá jejich byznys, hlásí se ke svým kořenům na Sokolovsku.

„Narodil jsem se dlouho poté, co jsme v Česku měli velkou síť předválečných obchodů s potravinami. V devadesátých letech jsem pak prožíval s otcem radost z návratu našeho podnikání do Česka. Náš byznys byl tady vždy viditelný. A tak když přišel čas postavit nové podnikání, v němž budu stát sám ze sebe, zvolil jsem Česko. Projekt luxusních rezidencí hotelového typu The Julius na pražském Senovážném náměstí chceme proměnit v evropský hotelový řetězec, který osloví široké spektrum hostů,“ říká Julius Meinl VI.

Meinlové v České republice podnikají i v dalších oblastech: v distribuci značkových gurmánských potravin nebo ve výrobě světoznámých Mozartových koulí (Koogles) v rodinném cukrářském podniku v Plané nad Lužnicí. „Všechny nás tady v Kraslicích inspiruje příklad rodiny Meinlů. Jejich podnikatelská vytrvalost, zápal a v neposlední řadě fakt, že nikdy nezapomněli na své kraslické kořeny. Odkaz Julia Meinla I. nám říká, že bez ohledu na to, odkud pocházíme a kým jsme se narodili, se můžeme pílí a vytrvalostí stát tím, kým chceme být,“ říká starosta Kraslic Jan Šimek. „Těšilo by nás, kdyby rodina Meinlů v některém z kraslických objektů objevila potenciál a směřovala k nám nějaký investiční projekt. Symbolicky by tak opět navázala konkrétní pouto s rodištěm slavného předka,“ dodal.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.