Filipojakubská noc bude zahájena v Chebu hned na několika místech

Cheb – Pálení čarodějnic, dříve též filipojakubská noc, máme spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice. Odehrává se  v noci ze 30. dubna na 1. května. Pod názvem Valpuržina noc je doménou v německy mluvících zemích a Skandinávii. Pálení čarodějnic a Valpuržina noc jsou často ztotožňovány s gaelským svátkem Beltain či s židovským svátkem Lag ba-omer ve stejném období. V podstatě ale nenajdeme tento zvyk v žádných staročeských pramenech. Navíc v polovině 19. století byl tento zvyk zakazován jako pověrečná praktika, stejně tak nemohl probíhat během druhé světové války, kdy bylo zakázáno pálit venkovní ohně. Problematický byl i pro komunistický režim, během kterého existovala snaha filipojakubské ohně přejmenovat na „vatry míru“.

Naštěstí to příjemné ze zvyků se na mnoha místech udržuje a v Chebu můžete začít s oslavou filipojakubské noci s herci a divadelníky Západočeského divadla v Chebu. V úterý 30. dubna od 17:00 proběhnou Divadelní čarodějnice. Přímo před divadlem bude zapálen velký oheň, připraveno bude posezení a společně dozdobení čarodějnici. Ta pak bude slavnostně upálena na znamení definitivního konce zimy. A k tomu všemu bude hrát kapela The Moodies.

A navázat můžete se Sborem dobrovolných hasičů z Hájů. Tradiční lampionový průvod, který se v režii Sboru dobrovolných hasičů Cheb-Háje JSDH Cheb v úterý 30. dubna, vyrazí v 19:00 z parkoviště u stadionu Lokomotivy, odkud se půjde na hřiště v Hájích. Tady se bude konat neméně tradiční Pálení čarodějnic.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.