V Ostrově proběhla změna ve vedení města

Ostrov – Jak uvedlo město na svých stránkách, změna je již zcela oficiální. David Hanakovič se rozhodl rezignovat na post starosty města, dle jeho slov, po pečlivém zvážení a svým koaličním kolegům to oznámil 29. 3. 2024. Zároveň oznámil, že současnou koalici už nebude dále podporovat. Na této koaliční schůzce se k Davidu Hanakovičovi připojili s tím, že koalici rovněž opouští Lumír Pála a Tomáš Kothera (oba zvoleni za ANO). Tím ztratila koalice v Zastupitelstvu města Ostrova po roce a půl funkčního období, od voleb 2022, svou většinu.

Novým starostou města Ostrova byl zvolen Lukáš Lerch (ODS), pedagog a bývalý ředitel Domu kultury Ostrov. Nahradil tak Davida Hanakoviče (nezávislý, dříve ANO), který se rozhodl na tento post rezignovat. Pedagog Lukáš Lerch působí v ostrovském zastupitelstvu první funkční období. Má mimo jiné zkušenosti v kulturní a kreativní pedagogice a aktuálně je koordinátorem koncepce kultury Karlovarského kraje do roku 2030. Ruku pro něj zvedlo 12 zastupitelů z jednadvaceti. Prvním místostarostou byl zvolen iří Netrh (OMD), druhým místostarostou pak Tomáš Kothera (zvolen za ANO).

Jak vznikalo nové vedení ? Zastupitel města a někdejší starosta Jan Bureš jako lídr ostrovské ODS již dříve potvrdil, že neměl ambice stát se opět starostou. V tomto duchu se vedla i politická vyjednávání. „Na jednání místního sněmu ODS, které se konalo minulý týden, jsme se dohodli na nominaci Lukáše Lercha na post starosty bez problémů a důležité bylo, že pan Lerch s nominací souhlasil,“ uvedl ve zprávě města Jan Bureš.

ODS má v jednadvaceti­členném zastupitelstvu čtyři mandáty a je tak nyní nejsilnější politickou stranou. V neděli 21. dubna se zároveň podepsala koaliční dohoda a v nové koalici, která bude vládnout městu, je tak zastoupena ODS, Ostrov můj domov (OMD), Ostrováci.cz a někdejší zástupci ANO včetně bývalého starosty Davida Hanakoviče.

Na 3. řádném zasedání Zastupitelstva města Ostrova byla zvolena nová Rada města Ostrova v tomto složení:

Starosta města: Lukáš Lerch Mgr. (ODS)
1. místostarosta (uvolněný): Jiří Netrh (OMD)
2. druhý místostarosta: Tomáš Kothera (nezávislý, zvolen za ANO)
Radní: JUDr. Dominik Kříž Ph.D. (ODS)
Radní: Lumír Pála (nezávislý, zvolen za ANO)
Radní: MUDr. Petr Pavelka (Ostrováci.cz)
Radní: Ing. arch. Daniel Vyhlídka (OMD)

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.