Velká cena Smrčin láká i na celovečerní film o extrémním vrcholovém bikerovi

Aš – 1. červen je velkou cyklistickou událostí. Velká cena Smrčin 2024 nemá v Karlovarském kraji obdoby, ale na akci tohoto rozsahu nenarazíme ani v sousedském Bavorsku. Ašský závod je součástí “celostátního cyklo seriálu“, na kterém budou moci závodníci získat body do mezinárodního bodovacího žebříčku. Na místě proto budou i mezinárodní rozhodčí.

Pro všechny příznivce cyklistiky, adrenalinu a sportu bude tato nevídaná podívaná doslova svátkem, ale návštěvníci se mohou těšit na dobrodružství i na plátně. Promítat se totiž bude celovečerní film nominovaný na Českého lva s názvem „Ten, co slaví každý den“, a to na pozadí příběhu jednoho z nejvýznamnějších extrémních sportovců v historii České republiky.

Jedná se o celovečerní dokument o osudu celé generace lidí, která upsala život horským kolům a dalším extrémním sportům. Před kamerou se tak vystřídaly legendy jako jsou Tomáš Slavík, Michal Prokop, Eva Adamczyková nebo Kanaďané Richie Schley a Brett Tippie. Film není pouze portrétem člověka, který stál nesčetněkrát na hraně mezi životem a smrtí, ale zároveň odráží jeho snahu skloubit rodinný život s životem vrcholového sportovce. I taková bude Velká cena Smrčin 2024.

V letošním roce čeká závodníky pět závodů v olympijské disciplíně XCO, které spadají pod regule Českého svazu cyklistiky a zároveň celosvětové cyklistické federace UCI. Odstartoval se tak nový seriál v olympijské sezóně, která je velmi důležitá.

Pořadatelé očekávají fanoušky z celého světa. „Preferujeme, když jsou závody na různých místech. Pamatuji si, že právě v Aši byl před deseti lety krásný závod, a to právě na Vrchu Háj. Je tady krásné technické zázemí, parkování super, jsou zde hotové budovy, zázemí na sprchy a co je za mě unikát, tak to je ze seriálu jedna z nejtěžších, nejoriginálnějších, nejbikovějších tratí. Myslím si, že až sem přijede česká závodní struktura, tak bude velmi mile překvapena, jak krásný závod a trať tady je,“ pokračuje Ondřej Paur.

Organizace takového závodu je velmi náročná a splnit všechna kritéria není jednoduché. „Těším se, až tady předvedeme obrovskou show. Na Vrchu Háj je jedna velká specialita, a tou je stěna smrti, kterou zhotovil Marian Rewczuk z Ašských lesů, které na tyto závody poskytly neskutečnou podporu,“ doplňuje Ondřej Paur.

Cyklistické závody v Aši sahají hluboko do minulosti. Velká cena Smrčin je na Vrchu Háj sice podruhé, ale poprvé získala punc Mezinárodní federace UCI. „Body se tedy počítají i do olympijské nominace, takže k nám do Aše přijedou závodníci, kteří myslí na ty nejvyšší pozice, a to je pro nás neskutečný úspěch a na to jsme právem pyšní. Chceme tímto také hlavně poděkovat městu Aš za neskutečnou podporu, bez které bychom tento prestižní závod nemohli pořádat,“ uvádí administrativní ředitel Velké ceny Smrčin 2024 Adam Stašek.

AC Heating Cup AŠ – Velká cena Smrčin 2024 bude podle pořadatelů nezapomenutelnou událostí. „Chceme novým seriálem podpořit a upevnit bodovou nominaci našich českých závodníků, aby se více vídali s mezinárodní konkurencí na startu a nemuseli tolik cestovat do zahraničí,“ dodává Ondřej Paur.

Diváci budou mít také na Vrchu Háj k dispozici občerstvení z vyhlášených restaurací a zároveň bude na místě otevřená hospůdka, která má celoroční provoz, chybět nebudou ani cyklostánky s trendy oblečením a nepostradatelnými pomůckami.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.