Ašané mají možnost zažít městský úřad bez front a z pohodlí domova, tuto možnost ale stále nevyužívají

Aš – Na úřad bez front a z pohodlí domova. Taková je služba Portál občana, kde si lidé mohou on-line vyřídit zdarma výpisy z různých registrů a rejstříků, za které na přepážce platí i stovky korun, zjistit bodový stav řidiče či si nastavit upozornění na konec platnosti občanského i řidičského průkazu. Mnozí ale o této možnosti v Aši stále neví, nebo jim portál přijde složitý. Opak je ale pravdou.

Portál občana není pro běžného uživatele žádná věda. Přístup je jednoduchý a lidem šetří čas a nervy. „Bude stačit, když se každý z nás do této služby připojí, a to pomocí bankovní identity občana, nebo svým elektronickým dokladem. Poté už můžeme komunikovat nejen s městským úřadem, ale i s ostatními úřady státní správy,“ sděluje tajemník Městského úřadu Aš Václav Stašek.

Tato služba má mnoho benefitů. „Nejzásadnější pomoc občanům Aše spočívá v tom, že mohou naši lidé přes Portál občana uhradit celou řadu poplatků. Když budeme konkretizovat, tak platit můžeme například popelnice, poplatek za psa, za zábor, nebo si též z pohodlí domova můžeme vyřídit povolení ke kácení dřevin a podobně,“ vysvětluje Václav Stašek.

Lidé mají často obavy, z toho, že musí poskytovat citlivé údaje, ale není tomu tak. „My, jako občané svá data nikam nesdělujeme. Z toho opravdu nikdo nemusí mít strach. Informace, které jsou potřeba pro vyřízení všech úkonů jsou totiž přísně chráněné a naopak slouží pro pomoc a značnou úlevu při docházení na úřady. Každý občan České republiky má na Portálu občana svůj soukromý účet a tam vidí, jestli má dotyčný zaplacené všechny poplatky, jak dlouho mu platí například všechny doklady. Na tomto portálu si ale můžeme najít i údaje ze zdravotní pojišťovny, kde vidíme svou zdravotní dokumentaci, e-recepty a další. Můžeme se zde ale také připojit do finančního úřadu, kde vidíme, zda máme zaplacené daně,“ pokračuje Václav Stašek.

Například napojení datových schránek do Portálu občana je jednou z nejvyužívanějších služeb. Portál v České republice využívá jen 364 tisíc uživatelů, přičemž dohromady je s ním propojených 424 tisíc datových schránek. Propojených schránek je nicméně jen desetina ze zhruba čtyř milionů existujících datovek. Ty mají ze zákona zřízeny všichni podnikatelé. Z nich ovšem stovky tisíc schránky ignorují a řada dalších je využívá jen málo.

Portál je nově vyladěný i pro fungování na chytrých telefonech. K dispozici je i přímo mobilní aplikace, která je dostupná v App Store i Google Play.

Další výhodou je možnost spravovat své eDoklady v portálu. V něm je vidět přehled mobilních zařízení, na kterých má uživatel nainstalovanou aplikaci eDoklady, což je  takový digitální občanský průkaz.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.