V sobotu se znovu rozpálí obecní pec v Chebu, přidejte se

Cheb – Zajímavou zkušenost a hlavně přátelské a příjemné setkání si mohou dopřát v Chebu.  Již tuto sobotu 13. dubna proběhne další  pečení pro veřejnost v obecní peci Golem v komunitní zahradě v Májové ulici. A připravena je i jedna novinka. Za dobrovolný příspěvek bude k zakoupení několik pizz, pšeničnožitných chlebů, žitných chlebů a trdelníků! Zájemci o tyto výrobky se musí zaregistrovat prostřednictvím webu spolku Ch(l)ebáci, který obecní pečení připravuje na webu www.chlebaci.cz. Na tomto webu najdou i QR kód pro platbu. Na webu je tradičně k dispozici i časový harmonogram pečení.

Pokud je pro vás obecní pec novinkou, pojďme se podívat na historii. Na počátku byl přímo bláznivý nápad Libora Matouška, že by v Chebu mohla stát obecní pec. Peníze na ni chtěl vybrat prostřednictvím HITHITu nebo STARTOVAČE. A také od potenciálních zájemců o občasné pečení v peci podobné té v Lenoře nebo Štolmíři.

Město Cheb tedy spojilo 2 projekty a spolu s Nadačním fondem Historický Cheb je zafinancovalo. První projekt vytvoření přístřešku s replikou starého krovu. Což je odkaz k oslavě 700 let starého krovu tedy nejstaršího v České republice. A druhý tedy stavbu obecní pece, které se ujal v komunitní zahradě kamnář Jaroslav Závacký.

A  v září 2019 vznikl zapsaný spolek CH(L)EBÁCI ve složení Lenka Beranková, Štěpán Boháček a Libor Matoušek.
Během dubna 2020 došlo k desetidennímu vypálení pece a v květnu získal přístřešek v komunitní zahradě novou omítku, udělanou tradičními středověkými postupy. Chebská obecní pec dostala jméno GOLEM.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.