Slavného rodáka Julia Meinla si dnes připomínají Kraslice

Kraslice – Slavná jména spjatá s Karlovarským krajem jsou mnohá, u některých o tom ale nemáme téměř ponětí. Například každodenní nápoj, kterému holduje téměř každý z nás – káva. A právě spojení kávy a města Kraslice je značné. Pokud bychom řekli Julius Meinl, mnoha lidem se již vybaví typické logo. A právě Julius Meinl se narodil kraslickému pekaři Franzi Antonu Meinlovi a jeho ženě Marii Anně, rozené Dotzauerové. Pekařský rod Meinlů pochází z Chebu, kde se podílel na veřejné správě, sídlil na chebském náměstí a jeho kořeny sahají do 14. století. Julius se 1. června 1845 začal učit u svého strýce, známého kupce, a po vyučení u něj zůstal krátce jako příručí.

Pokud byste hledali rodný dům Julia Meinla, budete zklamaní. Julius Meinl se podle farní matriky měl narodit v čísle popisném 609. Dům s tímto číslem byl ale  v roce 1886 zbořen. Důvodem byla stavba železnice. Jednalo se o spojení z Kraslic do německého Klingenthalu. Stále stojící památkou tak je dům čp. 317, kde měl jeho otec prodejnu se smíšeným zbožím a rybami.

Město Kraslice chce pojmenovat jedno ze svých prostranství po Juliu Meinlovi. Obchodník, inovátor pražení kávy a zakladatel známé potravinářské firmy je zdejším rodákem. V Kraslicích se narodil 10. dubna 1824, tedy před 200 lety. Ve městě stále stojí dům, kde měl jeho otec obchod. A město projedná možnost pojmenování prostranství bývalého autobusového nádraží po slavném rodákovi. O této možnosti by mělo zastupitelstvo rozhodovat přesně v den tohoto výročí.

Samotný Julius Meinl odjel na zkušenou do Vídně a v roce 1862 měl již svůj obchod s lahůdkami a koloniálním zbožím. Právě tady se začala psát další kapitola. Právě tady totiž nabízel lahůdky, čaj a také kávu. O téměř patnáct let později bylo v nabídce také pražení kávy přímo v obchodě a vlastní směsi kávy. Julius Meinl I. způsobil v té době revoluci, přišel s vlastní technikou bubnového pražení kávy. Kávová zrna už nepřichází do styku s uhelnými plyny a lidé si mohli poprvé vychutnat přirozené aroma kávy bez pachuti. Na zlomu století měla rodina Julia Meinla své obchody v Brně, Ostravě a Chebu. Do první světové války se jeho řetězcům dostalo dominantního postavení na trhu země i Evropy. v době první republiky měla sít prodejen na sto poboček.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.