Na přeshraniční spolupráci je stále co zlepšovat, říká Pavel Matala místostarosta Aše

Aš – Kultura, turistika, doprava a školství. To jsou aktuální témata přeshraniční spolupráce Aše a německých sousedů z nedalekého Selbu. Místostarosta Aše Pavel Matala poodhalil projekty, které jsou společné pro obě strany. Nyní například probíhá již tradiční filmový festival Grenzlandfilmtage Selb + Aš. „Jedná se již o 47. ročník přeshraničního filmového festivalu, který je zaměřený na středoevropskou a východoevropskou filmografii. Tento festival začal v Německu před sedmi lety a byl překlopený i sem k nám, takže paralelně filmová produkce běží jak v Selbu, tak i v Aši v LaRitmě. Filmová nabídka byla i letos velmi pestrá. Na své si přišli jak dětští, tak i dospělí diváci,“ sděluje místostarosta Aše Pavel Matala.

Mezi další přeshraniční aktivity můžeme řadit i společný dotazník, který brzy ukáže, co si přejí lidé na obou stranách vylepšit. „Jde konkrétně o aktualizaci jednoho ze strategických plánů, který mezi Aší a Selbem vznikl. Před několika týdny proběhlo dotazníkové šetření, kdy se obyvatelé Selbu a Aše vyjadřovali k různým palčivým otázkám jako je zdravotní péče na obou stranách, dále dopravní požadavky, ať už se jedná o vzájemnou vlakovou, autobusovou či cyklo dopravu. Dotazovali jsme se také na společný hospodářský postup další podstatné záležitosti. Dotazníkové šetření bylo ukončeno a my během zhruba jednoho týdne čekáme na vyhodnocení. Předpokládáme, že i díky tomuto dotazníku se ve vzájemné spolupráci posuneme zase o něco dále,“ pokračuje Pavel Matala.

Na své si přijdou ale i milovníci přírody a turistiky. „Koncem tohoto roku by měla být finalizována Perlová cyklostezka, která má poměrně dlouhou trasu. Ta vede do bavorského Selbu směrem do Wildenau a bude ústit u nás za Freeshopem. My bychom měli začít už nyní se stavebními pracemi a zhruba do měsíce a půl by měli naši němečtí přátelé se svou závěrečnou fází,“ vysvětluje.

Dle Matalových slov je česko-německá spolupráce nekonečný běh. „Na té spolupráci je stále na čem pracovat, stále je také co zdokonalovat a zlepšovat. Každopádně to, co se nabízí, je v dohledné době i spolupráce škol. V Aši i Selbu jsou gymnázia. Máme tady i základní školy, které v určitých dílčích projektech také spolupracují, takže dle mého názoru je důležité, aby mezi sebou nespolupracovali jen politici, organizace a instituce, ale aby mezi sebou spolupracovali i běžní občané,“ dodává Pavel Matala.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.