Na obnovu památek rozdělí kraj rekordních třicet milionů, zájem ale byl o dvojnásobek

Karlovy Vary – Péče o památky ukazuje vnitřní sílu národa, byla jedna z moudrostí, která se ukazuje stále pravdivou. Ačkoli je tento úkol nesnadný, je třeba vnímat stav památek a pečovat o odkaz minulosti. Rada Karlovarského kraje proto schválila rozdělení finančních prostředků z dotačního Programu na obnovu a využití kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí. Celkem se jedná o 30 milionů korun.

V tomto programu se každoročně eviduje velký zájem. K původně vyhrazeným 20 milionům se podařilo z přebytku hospodaření z loňského roku uvolnit ještě dalších deset milionů. To poskytuje širší možnost podpory žadatelů v maximální možné výši požadované dotace. Žadatelé o podporu v tomto segmentu se dostali do obrovského převisu.  Na krajský úřad bylo doručeno celkem 146 žádostí v požadované výši téměř 79 milionů korun. Po vyhodnocení všech žádostí pak byla částka 30 milionů korun rozdělena mezi 130 žadatelů.

Účelem dotačního programu je podpora realizace projektů záchrany, obnovy a využití nejen kulturních památek, ale i památkově hodnotných objektů a památkově hodnotných movitých věcí na území Karlovarského kraje. Finanční prostředky pomohou například s obnovou a záchranou goticko-renesančního domu v Horním Slavkově, restaurováním oltáře v kostele v Kynšperku nad Ohří, opravou a rekonstrukcí střechy na zámku Stružná, restaurováním sloupu na Starém náměstí v Sokolově, obnovou městského opevněné na chebském hradě či s finálním dokončením obnovy Findlaterova altánu v Karlových Varech a dalšími.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.