Ašákova vnoučata už šest let pomáhají nejen seniorům, ale i znevýhodněným dětem

Aš – Už od roku 2018 přináší seniorům radost Ašákova vnoučata. Ta vznikla po vzoru Ježíškových vnoučat a dodnes pomáhají. „To se stalo poté, co jsem si uvědomila, že kupovat televize a platit vystoupení zpěváků seniorům z Prahy nechci, jsem totiž pro osobnější přístup,“ jak říká radní Aše Kamila Černá, která se ráda už léta se spolkem Ašákova vnoučata zaměřuje na místní babičky a dědy.

Zapsaný spolek z roku 2022 se skládá ze skupiny nadšenců, kteří vymýšlejí aktivizační činnosti pro seniory z LDN Carvac. „Díky úžasným sestřičkám, a to hlavně Terezce Štechové a Daně Kinčešové pravidelně připravujeme Vánoce s Ašskými vnoučaty. Na rozsvěcení městského stromu jsme loni již po šesté nabídli místním obyvatelům možnost vyzvednout si osobní přání seniora a na jeho základě zakoupit dárek nebo přislíbit společný zážitek babičkám a dědům z Carvacu a domu s pečovatelskou službou,“ sděluje.

Za posledních šest let rozdala Ašákova vnoučata okolo 850 dárků. „Od roku 2019 funguje také projekt Adoptuj si svého seniora. Ten se ale moc podle Kamiliných slov nechytil,“ povzdechla si Kamila s tím, že tento fakt přisuzuje do určité míry lidské lenosti. „Proto jsme to vzali do svých rukou a vymýšlíme akce hlavně ve spolupráci s dětmi ze speciální školy pod vedením Helenky Fišerové. Například dodržujeme tradice jako je MDŽ, kdy jsme připravili krásný program. To samé platí i pro Čerta a Mikuláše. Naše seniory vyvážíme na výlety seniorbusem podle jejich přání. Úspěch vzbudil výlet za zvířátky do Františkových Lázní, posezení v cukrárně, procházka a vzpomínkové odpoledne na hřbitově zakončené v hospůdce Na zahrádkách a další. Snažíme se také propojit generace, takže se zapojují i děti. Ty pod vedením p. učitelky Střeskové byly babičkám udělat radost květinami, dále jsme uspořádali vzpomínkové hudební odpoledne se šlágry 60. let se zpěvačkou Lucií z Karlových Varů, přivedli jsme jim poníka Caspera. Velký úspěch měl i koncert kapely mého kamaráda, která nese název Mládek Revival, potěšila také ašská skupina Potíže paní učitelky Syrovátkové,“ popisuje Kamila Černá.

Je mnoho projektů, kde Ašákova vnoučata dělají radost. „Pomáháme také Diecézní Charitě s projektem Krabice od bot. To znamená, že předáváme vánoční dárky dětem ze znevýhodněných rodin a letos už potřetí vypomáháme i se sbírkou potravin v Tescu. Jsme prostě takoví ti Ferdové mravenečkové,“ usmívá se Kamila.

I přes to, že je nyní Carvac kvůli různým indispozicím lehce omezen, Ašákova vnoučata na babičky opět nezapomněla. Děti ze Základní a střední školy Studentská ulice pro ně na MDŽ vyrobily krásná přání, ale jelikož zdravotnický personál myslí na bezpečnost seniorů, aby předešli jakýmkoliv infekcím i nemocem, tyto milé pozornosti od dětí předávají samotné zdravotní sestřičky. „Je krásné pozorovat tu čistou radost našich starších občanů. Je to rozhodně činnost, která má pro nás velký smysl,“ dodává Kamila Černá.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.