O využití programu Spravedlivá transformace diskutovali v Sokolově se zástupci Maďarska

Sokolov – Region Sokolovska postižený uhelnou těžbou aktuálně pracuje na programech, které mají změnit náhled na region. Celá oblast má snahu najít řešení na mnoho problémů, které jsou těmi zásadními. Pomoci v tom může operační program Spravedlivá transformace. Program má za cíl pomoci vytvořit nová pracovní místa pro zaměstnance z odvětví v útlumu, udržet stávající pracovní místa zejména v malých a středních podnicích. Měl by přispět k rozvoji výzkumných a vývojových aktivit v kraji, a to prioritně se zaměřením na energetickou transformaci a snižování emisí. Podpořen bude i vznik decentralizované sítě menších inovačních hubů. Podporu najdou projekty nového využití území, které zahrnují širokou škálu možností od veřejné infrastruktury až po nové ekonomické nebo veřejně prospěšné aktivity. Ekonomické využití území přinese vznik nových pracovních míst.

To je ovšem teorie a bez snahy měst a firem v regionu by vyšla na prázdno. V Sokolově proběhlo setkání se zástupci maďarské strany. Zástupci Ministerstva energetiky, Ministerstva správy a regionálního rozvoje, dále také Uhelné komise a měst postižených těžbou. Smyslem bylo sdílení postupů regionů jak u nás tak v Maďarsku. „Nemusíme vymýšlet, co už vymyšleno bylo. Je třeba umět sdílet zkušenosti a poznatky.“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

Vzájemné setkání dnes bylo i včetně starostů dotčených obcí Sokolovska a zástupců klíčových firem jako se SUAS a Synthomer. Tak aby se hledaly cesty jak projekty smysluplně využít k posunu našeho regionu. Pro menší obce jsou například těžko zvládnutelné administrativní zpracování dotačních titulů. Navíc jsou mnohdy finanční limity postaveny mimo možnosti obcí. Proto setkání nejen na půdě regionu ale i s mezinárodní účastí pomáhá Spravedlivou transformaci využít k posunutí postižených oblastí. Obě strany si z jednání odnesly důležité poznatky z přístupu jednotlivých stran.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.