Okolo Karkulky v Mariánských Lázních se budou upravovat cesty po těžbě dřeva

Mariánské Lázně – jarní počasí bude stále více lákat k návštěvám nejen města ale i okolí. A na to se připravují i Mariánské Lázně. Už tento týden začnou potěžební úpravy lesních cest v okolí Karkulky. V lokalitě prováděla těžbu stromů převážně napadených kůrovcem a proto je místo poznamenané těžkou technikou, Po skončení těžby je nutné provést práce na obnově cest.
„V okolí Karkulky došlo k poškození lesních cest těžkou technikou, když zde především Lesy ČR těžily a odvážely dřevo ze stromů poškozených kůrovcem. Na místě jsem provedl kontrolu s panem Šlehoferem, ředitelem Lázeňských lesů osobně. Bohužel, těžká technika Lesů ČR není k životnímu prostředí vůbec šetrná. Okamžitě jsme s vedoucím odboru životního prostředí, panem Nečasem, absolvovali jednání se zástupci Lesů ČR. Ti nám přislíbili, že hned po těžbě začnou s úpravou cest do původního stavu,“ uvedl  Jan Budka, radní pro sport a životní prostředí na stránkách města. „Mariánské Lázně se pyšní statusem Klimatické lázně a lesní vycházkové cesty jsou pro nás moc důležité. Domluvili jsme se zástupci Lesů ČR, že budeme další práce koordinovat společně a s ohledem na turismus,“ podotkl pan Budka.

K těžbě dojít muselo, protože ji v řadě případů nařizuje zákon. Vlastníci lesa jsou dle zákona o lesích povinni zpracovávat tzv. nahodilou těžbu, kterou se označuje těžba prováděná za účelem zpracování stromů suchých, vyvrácených, nemocných nebo poškozených. V tomto konkrétním případě a lokalitě se jednalo o těžbu kůrovcem napadených  stromů.

Dříve bylo běžnou praxí, že se třeba klest v lázeňských lesích pálil. To již není možné právě z důvodu vyhlášení klimatických lázní. Klest je nyní na pasekách drcen půdní frézou nebo zpracován mobilním štěpkovačem. V nepřístupných terénech je klest standardně shazován na hromady, kde dojde k jeho přirozenému zetlení. K drcení klestu se přikročilo z důvodu zamezení nadměrného výparu z půdy na vytěžené pasece. Nová vrstva mulče má schopnost zamezit nadměrnému výparu z půdy na vytěžené pasece a napomáhá tak při následném zalesnění a ujmutí sazenic lesních dřevin. Informace přineslo město na svých stránkách.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.