Válka na Ukrajině se musí ukončit, říká předseda PRO Karlovarského kraje Michal Riško

„Myslím si, že naše země potřebuje odborníky, více než kdy předtím. Česká republika si zaslouží vládu, která aktivně ekonomiku buduje a tvoří prostor pro prosperitu vlastních lidí. Naše společnost potřebuje národohospodářskou politiku, která bude chránit strategické zájmy nejen v oblasti bezpečnosti, ale také zdraví a soběstačnosti, zejména v časech recese. Česká společnost tedy potřebuje takovou politiku, která představuje jasně definovanou jistotu pro všechny slušné občany,“ říká předseda Karlovarského kraje strany Právo Respekt Odbornost Michal Riško (PRO) .

Dříve jste působil v politice jako náměstek primátora, proč jste odešel?

Byl jsem zvolen za ČSSD a během výkonu mandátu jsem nechtěl dělat stranickou loutku, ale  chtěl jsem pracovat pro lidi, a to se mi do jisté míry i podařilo. Faktem zůstává, že mé hodnoty jsou více národohospodářské a ekonomické, než politické. Nikdy jsem se nesrovnal s tím, že se cokoliv bude rozdávat zadarmo. Každý ví, že se peníze na politické dárky vytáhnou lidem z jiné kapsy.

Strana PRO naplňuje vaše představy?

Myslím, že slovo naplňuje je přesné. Ve straně PRO jsou lidé, kteří chtějí dobře pracovat, dobře žít a hlavně tvořit perspektivní budoucnost pro další pokolení, a to i bez stranického nálepkování. Právě odbornost v politice je to, na čem stavíme. Není to stranická příslušnost, kde rozhodují lidé vybraní podle politického klíče.

Aktuálním tématem celé Evropy je válka na Ukrajině, jak celou situaci vnímáte?

Trochu mě mrzí, že lidé nedostávají všechny informace.  Často vidíme, že v okolních zemích jsou lidé více informovaní, než u nás doma. Je jasné, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou má své kořeny v nedaleké minulosti a nejedná jen o jednostrannou agresi.  Není to jen zavrženíhodná válka, která trvá už dva roky, ale konflikt probíhající mnohem déle, o němž se mnoho nemluví. Právě média utváří obraz vnímání, mnohokrát jsme sám zažil, že jsou u nás novináři, kteří dodáží účelově nejen informace překroutit, ale dokonce i věřejně lžou.

Jak to myslíte s tou válkou a jednostranností?

Každý ví, že Ukrajina je národ, který není jen státem jedné skupiny obyvatelstva. Jsou zde Rumuni, Maďaři, Poláci a ve velké míře i Rusové, kromě dalších etnik. Je to stejné jako u nás. V České republice bylo vždy několik etnických skupin lidí, které spolu žijí v jednom státu a nemusí to být vždy jen ideální.

Slyšíme od politiků o dodávání zbraní, co si o tom myslíte?

Myslím, že je každému jasné, že podporovat válku nevěstí nic dobrého, už jen proto, že takové země se automaticky stávají nepřáteli, ale více než podporovat válku, kde se zabíjí lidi je důležité hledat neválečné řešení a usilovat o to, aby se přestalo bojovat a co nejdříve zasedlo k jednacímu stolu. To je vždy lepší, než vzájemné zabíjení na bojišti.

Vy máte nějaké řešení?

Nevím, zdali se jedná přímo o řešení,  ale i v bývalém Československu byla ve své době nespokojenost, která mezi Čechy a Slováky vyvolávala nepokoje a touhu po osamostatnění. Politici to tenkrát vyřešili rozdělením na Česko a Slovensko. Byl to problém, na kterém si miliardáři zbrojního průmyslu ze západních zemí nevydělávali jako o žních. Vše se vyřídilo bez války a mnohé by se dalo s úspěchem kritizovat, ale dnes Češi a Slováci jsou dobrými sousedy a mnozí v tom vidí i více. Tohle se po válce dlouho a možná i dlouhá léta ani nestane.

Pokud se Rusové žijící na Ukrajině chtějí oddělit a připojit k Rusku, tak na takovou proceduru máme řešení a tím jsou svobodné volby, například referendum. To znamená, že když bude vůle, tak cesta existuje.

Vy tedy máte pro Rusko nějaké pochopení?

Nemám žádné pochopení pro válku, ať je kdekoli. A vůbec ne pro ty, kteří ji zahájili nebo vyprovokovali. Netoleruji nikoho, kdo posílá lidi na smrt už z principu. Pro mě je důležité, aby válečný konflikt co nejdříve skončil. Škodí všem, kromě těch, kteří si na válce sprostě jen mastí vlastní kapsy a daleko od bojiště rozhodují o dodávkách zbraní. Zabíjení lidí přeci nejde  podporovat, ani tiše tolerovat.

Světoví politici musí donutit Rusko a Ukrajinu k okamžitému přerušení zabíjení a zasednutí  k jednacímu stolu, pokud nejsou interesováni ve zbrojařských gigantech, kterým války po celém světě přináší astronomické zisky. Je potřeba vidět jakoukoli válku i v širším kontextu. Možná, kdyby se  na celém světě neválčilo, tak by celé řada miliardářů musela místo zbraní začít s něčím co lidem prospívá. Zajímavé je vědět kolik, a kde do zbrojních zbrojních zakázek investují. První ve výrobě zraní není překvapivě Rusko, které je na třetí příčce za Čínou. Když sečteme prvních pět zemí ve zbrojním průmyslu, tak součet všech peněz nebude stačit na největší válečnou zbrojní velmoc na světě, kterou je Amerika.

Rozdělení Československa, byť jsem to nikdy nechtěl může být příkladem toho, že se dají vážné věci řešit bez krve prolití.  Možná, že tím by se dalo začít, ale je potřeba počítat, že největší zbrojaři mohou mít na mírově jiný názor, který si budou umět aktivně prosazovat.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.