Policie udělá ze sekretářek a řidičů za měsíc policisty

Dne, 16. února 2024, vyšel na iDNES.CZ krátký článek „Vládní „úspory“. Policie udělá ze sekretářek a řidičů za měsíc policisty“. Dovolím si tady za stranu PRO, jako její garant pro vnitřní bezpečnost, velmi krátce reagovat.

Personální praktiky, které popisuje autor článku, se v rámci policie dějí už delší dobu. To, že se nábor k Policii ČR nedaří, a to ani po znovuzavedení tučného náborového příspěvku, je bohužel vizitkou současného stavu uvnitř policie. Dlouho přežívající, zkostnatělý a přebyrokratizovaný management bude vždy hledat příčiny všude jinde, jenom ne u sebe. Neschopní stále zůstávají a schopní bohužel odcházejí.

Pokud by zvládnutí personální politiky v jednotlivých krajích bylo jedním z hlavních kritérií hodnocení krajských ředitelů a celého následného aparátu, otevřela by se pomyslná Pandořina skříňka a věci by se daly do pohybu. Bohužel i tady platí, že ryba smrdí od hlavy. Jedním z bodů našeho programu PRO v rámci vnitřní bezpečnosti je zadání hloubkového vnitřního personálního auditu u Policie ČR a jiných bezpečnostních složek, s cílem posílit tabulková místa pro přímý výkon služby, a to na úkor právě přebujelého řídícího aparátu a dalších tabulkových míst v nepřímém výkonu služby. Slibujeme si od toho rovněž snížení už tak nepřehledné a zbytečné byrokracie.

Ještě krátce k oněm popisovaným praktikám při „výrobě“ fofr policistů. To, že se někdo z měsíce na měsíc stane policistou v hodnosti kapitána, je plivnutím do tváře všem poctivým policistům na těch nejnižších článcích, kteří se i s vysokoškolským vzděláním mnohdy léta neposunou, byť o stupeň do vyšší platové třídy. Ale hlavně, že budeme mít hodně kapitánů v kancelářích, zatímco budeme současné zkušené občanské zaměstnance propouštět.

 

Mgr. Josef Palíšek

Místopředseda strany PRO

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.