V kraji řeší obor IT nové výzvy i nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci

Karlovy Vary – Rozmach informačních technologií nepřestává nabírat na síle. V současné době jsou součástí běžného života většiny z nás. Jak se tedy dařilo firmám, které v regionu působí v oboru IT? To mapovala Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. A výsledek? Pozitivním faktem je, že se společnostem daří a umí držet krok s aktuálními trendy. Trápí je však nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci.

„V reakci na rostoucí hrozby se stala kybernetická bezpečnost prioritou mnoha firem,“ uvedl k uplynulému roku Tomáš Linda, předseda představenstva Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK). „Na síle pak nabírá automatizace, která výrazně přispívá k efektivitě, ale současně vyvolává otázky ohledně budoucnosti některých pracovních pozic – podobně jako umělá inteligence. Stát má tak před sebou náročnou výzvu, protože bude muset aktivně reagovat na změny na trhu práce. V opačném případě hrozí nárůst nezaměstnanosti, s čímž mimo jiné souvisí i zpomalení růstu HDP.

Předchozí vyjádření potvrdil i Petr Vašta, předseda dozorčí rady KHK KK a garant sekce Informační technologie při KHK KK: „Uplynulý rok v IT byl plný inovací a pokroku, zejména v digitální transformaci a kybernetické bezpečnosti, která je využívána na denním pořádku,“ sdělil. „Loni v oblasti IT došlo k významnému pokroku, zejména v rozvoji digitální technické mapy v našem kraji. Tato mapa přinesla zlepšení infrastruktury a efektivity v oblasti IT, což má široký dopad na digitální transformaci a rozvoj technologií v našem regionu.

Problémem oboru informačních technologií je však nedostatek vhodných uchazečů o práci. ,„Již delší dobu jsme z personálního hlediska kapacitně poddimenzovaní. Není vůbec snadné najít vhodné adepty, kteří by se mohli zapojit do týmu. I v malém kolektivu musíme zvládat stále větší objemy práce,potvrdil Vladimír Loník, jednatel společnosti MAJAK – Software z Karlových Varů. „Pozice Karlovarského kraje v tomto ohledu není jednoduchá. Na jedné straně řešíme u uchazečů otázku kompetencí, na druhé pak finančních nároků. A uchazeči o práci vědí, že ty mohou mít například v Praze vyšší,podotkl. Situaci by podle něj mohla alespoň částečně zlepšit vysoká škola v kraji, díky které by zde aspoň část absolventů zůstala i po studiu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.