Na Vrchu Háj se pojede Velká cena Smrčin

Aš – Velká cena Smrčin 2024 je v cyklistickém světě velmi očekávanou událostí, která vypukne na Vrchu Háj už 1. června. Tento ašský závod je součástí “celostátního cyklo seriálu“, na kterém budou moci závodníci získat body do mezinárodního bodovacího žebříčku. Na místě proto budou i mezinárodní rozhodčí. „V letošním roce nás čeká pět závodů v olympijské disciplíně XCO, které spadají pod regule Českého svazu cyklistiky a zároveň celosvětové cyklistické federace UCI. Startujeme v podstatě nový seriál v olympijské sezóně, která je velmi důležitá. Do Paříže máme nominovanou jednu Češku a jednoho Čecha a my je chceme podpořit tím, že jsme udělali pět závodů, kde je také Aš a tím je také podpoříme k jejich nominaci,” sděluje ředitel závodů AC Heating cup UCI XCO 2024 Ondřej Paur.

AC Heating Cup AŠ neboli Velká cena Smrčin 2024 se bude konat na krásném místě známém svou bohatou historií a úchvatnou architekturou. Pořadatelé proto očekávají fanoušky z celého světa. „Preferujeme, když jsou závody na různých místech. Pamatuji si, že právě v Aši byl před deseti lety krásný závod, a to právě na Vrchu Háj. Je tady krásné technické zázemí, parkování super, jsou zde hotové budovy, zázemí na sprchy a co je za mě unikát, tak to je ze seriálu jedna z nejtěžších, nejoriginálnějších, nejbikovějších tratí. Myslím si, že až sem přijede česká závodní struktura, tak bude velmi mile překvapena, jak krásný závod a trať tady je,“ pokračuje Ondřej Paur.

Pořadatelé AC Heating cup UCI XCO 2024 už před časem zatoužili po ašské lokaci. Ondřej Paur tedy poslechl svou intuici a vydal se hledat někoho, s kým by se mohl propojit a tento závod zde uskutečnit. Můžeme mluvit o osudovém setkání. „Zkrátka jsem si řekl, že tady musím najít nějakého blázna, co tady miluje cyklistiku. Ten den zrovna pršelo. Když jsem dojel na místo, lezl jsem tam po lesích, lilo jako z konve a musím přiznat, že to byla jak scénka z hororu. Najednou jel proti mně Adam Stašek, který je hlavním pořadatelem závodu v Aši. Jel tam s takovým pásovým bagříkem, měl tam naházené lopaty, krumpáče a on tam kutal a připravoval traily a v ten moment jsem věděl, že je to přesně ten člověk, kterého hledám,“ směje se Ondra.

Organizace takového závodu je velmi náročná a splnit všechna kritéria není jednoduché. „Těším se, až tady předvedeme obrovskou show. Na Vrchu Háj je jedna velká specialita, a tou je stěna smrti, kterou kluci Adam Stašek a Adam Marek zhotovili. Jedná se o dřevěnou stěnu, která má šestnáct metrů na šířku a čtyři metry na výšku a závodníci tam jezdí po stěně, ale díky gravitaci tam po té stěně můžou jezdit, takže velké díky za tento bonus a osobně si myslím, že je to jedna z věcí, o které se bude mluvit nejvíce,“ doplňuje Ondřej Paur.

Jak budou vypadat tratě a překážky na Velké ceně Smrčin 2024 ví technický ředitel Adam Marek. „Před chvílí nám slezl sníh, ale už nyní jedou přípravy na plný plyn. Výhoda je, že základy tratí máme z minulého roku, takže se nyní podíváme, jak jsou na tom technicky sekce po zimě, popřípadě je opravíme a začneme stavět další,“ popisuje Adam Marek.

Velkou radost z cyklistického závodu neskrývá ani starosta Aše Vítězslav Kokoř. „Jak již bylo zmíněno, cyklistika v Aši má hluboké kořeny, proto neskrývám ani hrdost a nadšení, že se Aš účastní tak významné sportovní události, která se zařadila do olympijské nominace. Je to velký úspěch a moc se na akci těším,“ usmívá se starosta Kokoř.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.