Významná investice kraje promění uměleckoprůmyslovou školu

Karlovy Vary – Karlovarský kraj potřebuje stále zvedat prestiž a zlepšovat vnímání vlastních obyvatel. V rámci oblasti školství pomáhají dotační tituly a projekty. Mezi strategickými projekty pro strukturálně postižený region je i rekonstrukce a modernizace Střední a uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary. Samotná žádost o dotaci v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace byla podána na konci minulého roku a na již konci toho letošního začnou stavební práce. Obnova školy bude jednou z nejvýznamnějších investičních akcí kraje v roce 2024, která vyjde na částku téměř 1,2 miliardy korun.

Uměleckoprůmyslová škola má velmi bohatou historii a je jednou z nejstarších keramických škol v Evropě. Byla založena již v roce 1872. Tehdy nesídlila na západě Čech, ale  ve Znojmě na jižní Moravě. Tam tradice výroby keramiky sahá až do starověku. Po první světové válce, která zavinila pokles odbytu keramiky na Moravě, byla škola přestěhována do Karlových Varů. V současné době škola vzdělává žáky v sedmi maturitních oborech  a dvou oborech učebních.

Po celkové proměně mají mimo jiné vzniknout například galerie. Jedna bude pro stálou expozici s historickou sbírkou porcelánu. V další expozici se počítá s prezentací školy. Expozice by měly pravidelně měnit svou tvář a nabízet by měly náhled na maturitní práce nebo další práce žáků. Ale dveře by tu měli mít i místními umělci, kteří dostanou možnost prostory galerie také využít. Zájem je také o vybudování kavárny a prostorem pro konáním kulturních akcí.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.