Nebezpečná pyrotechnika stále trápí Cheb v okolí Svatého Kříže, město chce změnu legislativy

Cheb – Němečtí odpalovači pyrotechniky stále nerespektují zákazy v lokalitě Svatého Kříže a Slapan v Chebu. Letitým problémem je prodej rachejtlí na tržnicích blízko hranic a honba za adrenalinem. Už několik let jsou tak místní vystaveni nejen nepříjemnému hluku, ale necítí se ani bezpečně. Město Cheb chce radikální změnu a eliminovat pyrotechniku na minimum. „To, co jsme proti zábavné pyrotechnice učinili za rok a půl působení na radnici, tak se bohužel osvědčilo pouze jen částečně. To, že jsme vysadili cedule se zákazem tuto činnost neprovozovat, tak se akorát stalo to, že se pyrotechnika přesunula o pár stovek metrů dál,“ sděluje místostarosta Chebu Pavel Pagáč s tím, že potenciální odstřelovači rachejtlí mohou tyto výstražné cedule i záměrně ignorovat.

I přes to, že vyhláška o zákazu používání pyrotechniky v Chebu je, dopadnout tyto osoby není jednoduché. „Abychom prokázali, že jsou na místě osoby, které porušují vyhlášku města, museli bychom je chytit při činu. To se sice v několika případech stalo, ale vymahatelnost není také jednoduchá. Navíc nemáme v lokalitě Svatého Kříže permanentní hlídku, která by mohla rovnou pokutovat a zadržovat tyto osoby, které zábavní pyrotechniku používají,“ vysvětluje Pavel Pagáč.

Město Cheb se v této situaci nevzdává a snaží se činit další kroky k vyřešení situace. „Právě proběhlo společné jednání s orgány státní správy. Měli jsme tady Českou obchodní inspekci, zástupce Českého Báňského úřadu, ale také i zástupce kontroly zbraní a střeliv, hasičského záchranného sboru, policie a celní správy. Bavili o možnostech a vyplynulo nám z toho v podstatě jediné řešení, a to je omezení a regulace prodeje zábavní pyrotechniky,“ uvádí.

Aby se omezil prodej nebezpečné pyrotechniky na Svatém Kříži, jsou zapotřebí další jednání s orgány státní správy a zástupci zákonodárců. „Tuto problematiku chceme znovu otevřít na společném jednání 21. února u nás v Chebu a zde chceme apelovat na změnu legislativy,“ dodává Pavel Pagáč.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.