Benešův palouček v Aši se snad stane důstojným připomínkovým místem

Aš – Téměř zapomenuté místo, které vešlo do dějin a bylo dlouhá skryto veřejnosti, bude v blízké budoucnosti nejen přístupné, ale dostane v budoucnu snad i nový kabát. Na okraji Aše, přímo u státní hranice, nedaleko hraničního patníku 17/15 se totiž nachází takzvaný „Benešův palouček“. Právě tady Dr. Edvard Beneš ilegálně překročil státní hranici, a to 1. září 1915 při svém dramatickém útěku z monarchie za prof. T. G. Masarykem do Švýcarska. „I přes to, že se na Benešův palouček jezdí dívat mnoho historických nadšenců, můžeme říci, že se zatím jedná o neznámou historickou kuriozitu. To i proto, že takto vysoce postavených osobností jako byl Edvard Beneš u nás v Aši v historii mnoho nebylo,“ uvádí místostarosta Aše Pavel Matala.

Toto nepochybně zajímavé místo má podle místostarosty Mataly jedno „historické kdyby“. „Dle mého názoru, kdyby se tenkrát nepovedl Edvardovi Benešovi přesun přes Aš do Německa a Švýcarska, tak by možná ani samostatné Československo nevzniklo. Vnímám
tento čas a ono místo jako důležitý historický milník. Při cestě Edvarda Beneše totiž málem došlo na hranicích k jeho zatčení. Kdyby doktora Beneše opravdu zatkli, Československo by například nevzniklo 28. října 1918, ale třeba o něco déle nebo by se možná stalo součástí federace národních států, jak to plánoval císař Karel I.,“ vysvětluje s tím, že Edvard Beneš přes Aš utekl za T. G. Masarykem, který pobýval onoho času ve Švýcarsku. Odsud se společně přesunuli do Francie, a tam v průběhu 1. světové války začali pracovat na vzniku
samostatného Československa.

Místo, kde se začaly tvořit dějiny samostatného Československa, je sice dnes dokonale skryto před zraky náhodných návštěvníků a je pomalu ukusováno divokou přírodou, to by se mělo ale brzy změnit. „Když vše dobře dopadne, Benešův palouček bude dobře přístupný, ale možná i upravený zhruba do dvou let. Našemu městu moc přeji, aby toto významné místo bylo chloubou Ašáků a velkým tahákem pro turisty nebo milovníky historie. Nyní je ale potřeba investovat do geodetických prací a cestu řádně zaměřit,“ popisuje Pavel Matala.
Na opravách se bude částečně podílet participativní rozpočet města. „Jedná se o částku dvě stě tisíc korun, která bude řešit zhruba polovinu plánované značené trasy. Je tady totiž stará, zaniklá cesta v majetku města, kterou bude město schopné za tyto peníze opravit,“ sděluje.

I letos se mohou nadšenci do historie těšit na komentovanou vycházku, kterou každoročně připravuje místostarosta Matala. „Letos chystáme již 4.ročník. Tentokrát by zase mohli přijít četníci v dobových uniformách ze spolku "Prapor SOS Falknov nad Ohří z.s. " se kterými spolupracujeme, a na to se vždy osobně moc těším,“ dodává s úsměvem Pavel Matala.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.