Hnízdo čápů v Chebu prošlo úpravou

Cheb –  Po několika letech tlaků a kontrol došla situace čapího hnízda k okamžiku nutného řešení. Chebské hnízdo bylo už mimo limit nosnosti a začalo se naklánět. Proto Společnost Baumax jakožto správce budovy zajistila po konzultaci s městem Cheb a především následné dohodě s odborníky řešení. Ještě před příletem čapí rodiny byl objednán dostačující jeřáb a zajištěna personálně úprava hnízda.

„Dříve čápi hnízdili na solitérních stromech a tam si to příroda vyřešila sama. Čápi se ale naučili osidlovat lidská obydlí.“ popsal okolnosti Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. “Tak je nutné, aby lidé mysleli na občasnou úpravu a opravu hnízd. Čáp má snahu pouze hnízdo rozšiřovat. Tady by pak v době hnízdění hrozilo i zřícení.“

Samotné hnízdo v Chebu bylo nutné zmenšit prakticky na třetinu jeho původní velikosti, zkontrolovat a případně zpevnit. Za běžných okolností jde zhruba o půl hodinovou úpravu. Zmrzlý střed hnízda práci značně ztížil. Všemu předcházela technologická příprava. Komín s hnízdem je uprostřed budovy, a proto musel být celý zákrok opatrnější. I úprava hnízda musí být provedena správně, tady poučení poskytl právě Karel Makoň.

„Jsme rádi, že se našel termín a podařilo se vše domluvit. Úprava zajistí, že můžeme očekávat šťastný návrat čápů do Chebu.“ uvedl Tomáš Havlíček za společnost Baumax.

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.