Smrčiny mají potenciál být rájem cyklistů a bikerů

Aš – Ráj pro cyklisty a bikery. Tak bychom mohli označit Bike Centrum Smrčiny. V okolí Bismarkovy rozhledny se probouzí už nyní vyhledávaný cíl pro všechny, co milují adrenalin, přírodu a nevšední dobrodružství. „Jak vidím v blízké budoucnosti Bike Centrum Smrčiny? Cílem je, že celý kopec bude plný návštěvníků, a to od pondělí do neděle, kde naše traily bude sjíždět až třicet cyklistů denně,“ sděluje otec myšlenky Bike Centra Smrčiny Adam Stašek.

Tato myšlenka sahá do roku 2007, kdy Adam Stašek začal tvořit ambiciózní ideu. Ta vznikla na základě touhy vrcholového cyklisty vytvořit místo ve zdejším sportovním areálu. Veškerou místní běžnou cyklistiku tak zastřešuje toto unikátní sportovní centrum, kde si na své přijde každý cyklista. „V minulosti jsem pro sebe potřeboval nějakou trať, kde bych se na své závody připravoval, a tak jsme začali tvořit. Vznikla velká sjezdová trať, kde jsme následně pořádali i Český pohár, což byl v té době pro nás velký úspěch a znamení, že v našem záměru máme pokračovat dál, protože nám to všem dávalo jak energii, tak i smysl,“ usmívá se Adam Stašek.

Vášnivého sportovce neodradila ani řada vážných úrazů z dob jeho vrcholové éry, své vášni se věnoval naplno i v roli samotného tvůrce tratí. „Svého času jsme bydleli v blízkosti dnešního bike centra, tak jsem to měl vše sježděné křížem krážem. Vymýšlel jsem si tam různé skoky, tratě a už tenkrát jsem si říkal, že by celá ta trialová cyklistika začínala tady u nás ve střední Evropě, protože například v Británii s těmito trasami měli velké zkušenosti, ale v Aši jsme mohli být jedni z prvních v republice,“ pokračuje s tím, že první fázi příprav kvůli nepříznivým podmínkám propásli.

Doba kovidu, ale naopak Bike Centru Smrčiny paradoxně pomohla. „V té to době jsem začal stavět traily, a to ve Waldssasenu, ale pořád mě něco lákalo dělat i něco v Aši, protože zde jsou podmínky na cyklistiku naprosto skvělé. Díky různým podpůrným programům a také Jirkovi Červenkovi z Ašských Lesů, který si traily sám vyzkoušel a natolik se mu to zalíbilo, že celou záležitost dokázal opět posunout dál. To se mi na něm moc líbí. Když si něco dá do hlavy, tak to dokáže dotáhnout do konce, a i proto si ho velmi vážím,“ popisuje vrcholový sportovec Adam.

Za první rok Adam Stašek společně s Jirkou Červenkou postavili neuvěřitelné tři traily. „Poté už následovaly oficiální velké cross-country závody, což bylo mezi cyklisty po celé České republice takový „WOW“ efekt. Ihned jsme po závodech dostali nabídku od pořadatele a plzeňského poháru, který je bývalý závodník a reprezentant cross-country. Ondřej Paur nám tedy nabídl uspořádat mezinárodní soutěž v cross-country pod Mezinárodní cyklistickou federací, kde se pro závodníky rozdělují body do světového žebříčku, což pro nás byla velká čest,“ vysvětluje Adam Stašek. Ani v minulém roce v Bike Centru Smrčiny nezaháleli. Již brzy tam najdeme zase o jeden trail více. „Jedná se o moderní trail cyklistiku. Jelikož ale v lese probíhá těžba a podobně, tak jsme se stavbou museli chvilku počkat. Letos ale budeme finišovat, a také upravujeme trať na Velký závad Smrčin, který se chystá od 31. května do 2. června tohoto roku. I tady se přičítají sportovcům do světového žebříčku, a na to jsme opravdu pyšní a už nyní se na to neskutečně těšíme!“ dodává Adam Stašek.

Na vrchu Háj cyklisté ocení také start i cíl místních okruhů po silnících s malým provozem. Díky trailparku tady cyklisté zažijí také několik singletrailů nebo cest, které se hodí téměř pro každého cyklistu. Bike centrum Smrčiny samozřejmě ocení i zkušení bikeři. Ti v místních lesích najdou náročné singletraily. Závodní cyklisté zase uvítají trasy stylu cross-coutry. Ti po krásném ašském okolí prozkoumají vyznačené vyhlídkové okruhy i moderní závodní tratě světových parametrů pro závody cross-country.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.