V Sokolově budou testovat tři roky projekt domovník

Sokolov – Myšlenka bezpečného domu kolovala ve vedení města téměř deset let. Prioritou celého záměru bylo zvýšit  pocit bezpečí  nájemníků. V případě seniorů je podstatná i možnost mít se na koho obrátit v případě nenadálých okolností. Nová služba byla nakonec stvořena za využitím operačního programu Zaměstnanost plus z výzvy, která byla zacílena na prevenci.

‚‚V Sokolově máme aktivní dva projekty. Jeden je zaměřen na preventisty a tento druhý na domovníky. Celkové krytí projektu je 15 milionů korun na tři roky trvání, náklady města jsou deset procent.“ upřesnila financování projektu Iva Kalátová radní města Sokolov.

Výhodou pro město i nájemníky samotné je, že po dobu projektu bude nová pozice domovníků hrazena mimo rozpočet města a nezatíží ani nájemníky vybraných objektů. Náklady vynaložené městem jsou spojené s úpravou zázemí pro domovníky, a to byl úkol Sokolovské bytové. „Museli jsme vytipovat vhodné prostory. Například u věžového domu na sídlišti jsme měli představu delší dobu. Na Vítězné to bylo složitější kvůli rozmanitosti objektu. Nakonec jsme zvolili cestu vybudování nové vrátnice.“ sdělil jednatel Sokolovské bytové Erik Klimeš

Tento projekt bude město testovat tři roky. „My jsme mluvili s nájemníky obou objektů a chceme celkově myšlenku budovat společně.“ popsal záměr starosta města Petr Kubis.

Podle místostarosty Sokolova Jana Picky je projekt celkově koncipovaný jako prevence. „Jde o posílení pocitu bezpečí nejen v samotných objektech, ale i v jejich okolí. Mělo by dojít k omezení možnosti obtěžování. Z jiného úhlu pohledu jde ale také i o pocit jistoty, že v okolí je v dosahu někdo, kdo ví jak postupovat v různých situacích.“ dodává k motivu města samotnou službu poskytnout místostarosta Jan Picka.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.