Nový bodový systém 2024 zpřísňuje postihy za nejzávažnější přestupky

Od ledna 2024 začne v České republice platit nový bodový systém pro řidiče. Tento systém má za cíl zlepšit bezpečnost na silnicích a snížit počet dopravních nehod. Jak bude nový systém fungovat a co se změní oproti tomu současnému?

Novelu Zákona o silničním provozu již schválila Poslanecká sněmovna i Senát. Pokud ji podepíše prezident, začne platit od ledna 2024. Jaké novinky pro řidiče zákonodárci připravili? Třeba zjednodušený bodový systém nebo řízení od 17 let pod dohledem mentora. Nezodpovědní řidiči si také vyslouží přísnější sankce.

Dvakrát či třikrát a dost

Současný bodový systém zahrnuje pět bodových sazeb, s platností nového to budou už jen sazby tři – 2, 4 a 6 bodů. Hranice pro „vybodování“ a odebrání řidičského průkazu zůstává stejná, tedy 12 bodů. Z toho vyplývá, že u nejzávažnějších přestupků bude platit pravidlo dvakrát a dost, u těch čtyřbodových třikrát a dost. Podobně tento systém funguje třeba na Slovensku nebo v Rakousku. U závažných přestupků se také zpřísní délka zákazu řízení a zvýší se sazby blokových pokut i pokut ve správním řízení.

Naopak za méně závažné prohřešky, jako třeba za špatné parkování, zapomenuté doklady nebo nerozsvícená světla, hrozí řidičům nižší finanční postihy. Cílem těchto změn je odlišit bagatelní přestupky od těch vážných, kterými řidiči ohrožují bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu, a přimět je tak k odpovědnosti za volantem.

Kompletní tabulku přestupků a pokut najdete zde na webu BESIP.

Jak zjistit stav bodů?

Jako řidič si můžete zažádat o informování o změně svého bodového konta prostřednictvím SMS, e-mailu nebo datové schránky. Stav bodů zjistíte také:

  • on-line přes Portál dopravy,
  • na kterémkoliv registru řidičů.
  • a na jakémkoliv pracovišti Czech POINT (Česká pošta, obecní úřady, notáři, Hospodářská komora)

Řízení od 17 let a řidičský průkaz na zkoušku

Jednou z nejzásadnějších změn v zákoně je také možnost řídit auto už od 17 let pod dohledem mentora, tzv. L17. Tato osoba musí být bezúhonná a zapsaná v registru řidičů. Lhůta pro jízdu s doprovodem pak automaticky vyprší dovršením 18 let věku řidiče.

Bez ohledu na věk budou mít čerství absolventi autoškoly, kteří získali řidičské oprávnění poprvé, řidičák tzv. na zkoušku po dobu 2 let. V případě, že v tomto časovém rozmezí spáchají dopravní přestupek za 6 bodů nebo se zákazem řízení, budou se muset podrobit dopravně psychologickému pohovoru a školení začínajících řidičů s evaluační jízdou.

Místo řidičáku bude stačit občanka, po dálnici i 150 km/h

Pokud cestou zjistíte, že jste doma zapomněli řidičský průkaz, nebudou už obavy z pokuty na místě. Vozit s sebou nemusíte ani technický průkaz. Od ledna si při silniční kontrole vystačíte s jakýmkoliv identifikačním dokladem, třeba občanským průkazem. Podle něj si už příslušníci Policie ČR dohledají vše potřebné.

V rámci novelizace prošel také návrh na zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích na 150 km/h. Nejde však o plošnou úpravu, zpravidla půjde jen o nové úseky dálnic. Mluví se například o úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi nebo D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Této změny se řidiči dočkají zhruba v horizontu 2 let.

Změny v zákoně, které platí už od letoška

  • Platnost evidenční kontroly se počínaje březnem 2023 prodloužila ze 30 dní na 1 rok.
  • Od září 2023 je nově povinná STK pro historické vozy.
  • Lhůta testování veteránů se prodlužuje ze 2 na 5 let.

Pro bezpečný provoz na silnicích je důležité dodržovat předpisy, ale také jezdit na pneumatikách s předepsanou hloubkou dezénu. Už se ty vaše blíží zákonnému minimu? Neotálejte s přezutím. V našem e-shopu si vyberete kvalitní a prověřené pláště, které vás podrží i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.