Aš má velký potenciál jak v kultuře, tak i cestovním ruchu, proto chceme prohloubit přeshraniční spolupráci, říká Zdeněk Soukup

Město Aš se dlouhodobě snaží dostat na špici hledáčku v oblasti cestovního ruchu. Vyšší počet turistů totiž značně pomůže rozkvětu místního života i jeho okolí. Zástupci města se proto zúčastnili 12. prosince odborného workshopu v oblasti kultury a turistiky, který pořádala nezisková organizace EUREGIO EGRENSIS. Ta má právě za úkol podporu přeshraniční spolupráce a realizaci přeshraničních projektů, které mohou Aši v této snaze velmi pomoci.

Aš v posledních letech nebyla v oblasti cestovního ruchu příliš aktivní, to by se ale mělo nyní změnit. „V rámci cestovního ruchu bychom chtěli docílit vzájemné spolupráce mezi městy v pohraničí jak na české, tak i německé straně. Důvod je jednoduchý. Je velká škoda, že jako město Aš naplno nevyužíváme výhod, které pramení ve spolupráci s neziskovou organizací EUREGIO EGRENSIS. Je zde mnoho možností, jak čerpat dotace na zajímavé projekty, které pomohou nejen cestovnímu ruchu, ale i místním. Očekáváme mimo jiné bohatší kulturní život, díky kterému se Aš pomalu stane místem, které nebude na konci republiky, ale na jejím začátku. Ašsko je celkově velice kouzelné místo. Jediné, co potřebujeme je ukázat světu naše zajímavá místa, která tady máme a správně uchopit onu spolupráci, která tak trochu usnula, a navíc je potřeba se mnohem více zaměřit na propagaci města, okolí a jeho atraktivit,“ říká manažer pro cestovní ruch Zdeněk Soukup.

Na začátku roku 2024 plánuje odbor cestovního ruchu města společně s vedením Aše návštěvu v německých partnerských městech jako je Plauen a Bad Elster. „To je vlastně první krok k znovuobnovení spolupráce. Nyní je opravdu důležité, aby se naši starostové potkali a nastavili si strategii toho, jaké budou další kroky pro rozvoj naší spolupráce. Je mnoho možností, jak čerpat dotace ve vzájemných projektech, které jsou zpestřením pro obě strany i život ve městě. Líbí se mi, že podpora kultury a cestovního ruchu jde ruku v ruce s vytvořením příjemného prostředí také pro mladé rodiny, které zde budou mít důvod, jak se říká zakotvit. Je to vlastně taková uzavřená nádoba. Máme zde nádhernou přírodu, hranice za rohem a pokud se nyní už zaměřujeme na rozvoj školství, občanské vybavenosti, kultury a cestovního ruchu, tak nebude trvat dlouho a Aš se přirozeně stane velmi vyhledávanou destinací i pro život. Je to výzva pro nás všechny. Chce to trpělivost, vytrvalost a píli,“ dodává za odbor cestovního ruchu Kateřina Butaki.

EUREGIO EGRENSIS umožnilo od svého založení v letech 1992/1993 realizaci mnoha přeshraničních projektů v příhraniční oblasti Bavorska, Saska a České republiky. Dnes jsou bezesporu tyto dvě země spojeny hustou regionální a komunální sítí. „Tato nezisková organizace sdružuje nejen lidi, ale také spolky, svazy, města a obce, školy a kulturní zařízení do společného životního a hospodářského prostoru, tedy evropského regionu a my se těšíme, že tento neskutečně velký potenciál postupně naplníme, a zde v Aši tak vznikne prostor, kde si časem na své přijde každý,“ uzavírá Zdeněk Soukup.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.