„Domnívám se, že naše současná vládní garnitura je příliš zahleděná do sebe,“ říká Petr Vacek

Vídeň – Ve čtvrtek 13. prosince 2023 proběhly velmi důležité rozhovory k další zahraniční spolupráci přímo v budově rakouského parlamentu, a to v klubu politické strany FPÖ, od které dostala strana PRO vřelé pozvání. „Pocity ze schůzky mám velmi pozitivní. Myslím, že jsme udělali první krok k tomu, abychom dál mohli spolupracovat a případně se zúčastnili po volbách do Evropského parlamentu 2024 stejné frakce jako strana FPÖ. Defacto jsme se politicky shodli s našimi rakouskými kolegy na všem, co se týče mezinárodního postavení České republiky a Rakouska v rámci Evropské unie i v rámci celého světa. Například na tom, že bychom měli společně budovat středoevropský region tak, aby byl jedním  z nejsilnějších hráčů v rámci Evropské unie, dále abychom budovali uskupení  suverénních států, které zamezí přenášení kompetencí na bruselskou centrálu,“ sděluje předseda strany PRO Jindřich Rajchl s tím, že si navzájem strana PRO a FPÖ popřály navzájem mnoho úspěchů při volbách nejen do Evropského parlamentu. Jindřich Rajchl také dodal, že pevně věří, že rakouští kolegové právě ze strany FPÖ vyhrají i v parlamentních volbách, kde následně sestaví vládu a budou stát v čele Rakouska, aby tak mohli započít spolupráci a vizi na straně Rakouska, Slovenska, Maďarska a také České republiky.

Strana FPÖ je mimo jiné považována za velkého favorita nadcházejících parlamentních voleb. Na půdě parlamentu přijala předsedu strany PRO Jindřicha Rajchla a 1. místopředsedu Petra Vacka mluvčí pro zahraniční politiku Suzanne Fürst společně s mluvčím pro energetiku a hospodářství Alexem Kasseggerem.

Cílem návštěvy bylo navázání kontaktů mezi oběma stranami, projednání společných otázek zahraničně politických zájmů a také spolupráce po volbách do Evropského parlamentu.

Strana PRO se tedy se stranou FPÖ shodla, jak zmiňoval předseda strany PRO Jindřich Rajchl v naprosté většině řešení témat, a to zejména i v zachování práva veta nebo posílení suverenity členských států EU. 1. místopředseda Petr Vacek u současné české vlády žádný zájem o středoevropská témata. „Domnívám se, že naše současná vládní garnitura je příliš zahleděná do sebe a vůbec nepřemýšlí nad budoucností. Dle mého názoru považuje za svůj jediný úkol jen dovládnout do následujících voleb a tím pádem ani žádný plán či představu, co bude dál. Po našich parlamentních volbách, tak i po volbách v Rakousku se očekává velký otřes politické scény ve střední Evropě, a na to je třeba se připravit,“ uzavírá 1. místopředseda strany PRO Petr Vacek.

Rakouská strana FPÖ je známá i tím, že chrání především suverenitu státu a stejně jako my nepovažuje dodávky zbraní a neadresných finančních prostředků na Ukrajinu za cestu k řešení rusko-ukrajinského konfliktu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.