Františkovy Lázně a Žírovice spojil nový a dlouho očekávaný podchod

Františkovy Lázně a Žírovice spojil nový podchod. Záměrem stavby je neporovnatelné zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů. Situace velmi frekventované silnice první třídy, kterou tady bylo třeba překonat, vyžadovala nutné řešení. Prioritně vzhledem k pohybu dětí do i ze školy, seniorů na hřbitov i návštěvníků města směrem na Žírovice, Drahov, SOOS a dále.

V rámci stavby byl podchod realizován, aby plnil funkci nejen pro chodce, ale také cyklisty. První myšlenky na vyřešení situace s překonáváním hlavního tahu u Františkových Lázní ve směru na Žírovice se objevila již v roce 2013 . „Byl jsem u toho od začátku, nejprve vznikla studie, následovalo vymýšlení a projektování“ popisuje vývoj situace okolo vzniku podchodu místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala.

Zlomovým byl rok 2022 kdy se městu podařilo získat ještě za minulého vedení dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dotace dosáhla hodnoty 63 milionů korun. Následoval tendr na zhotovitele a také vyřešení dopravní situace, tak aby se doprava nepřesunula do samotných Františkových Lázní. „V původním řešení byl jednosměrný bypass osazený semafory. My jsme se ale dohodli se zhotovitelem na obousměrném. A vše se podařilo nakonec tak, že doprava nebyla téměř narušena.“ doplnil k výstavbě Otakar Skala.

V rámci realizace se zhotoviteli podařilo nejen zkrátit dobu výstavby z původních 15ti měsíců na devět. Přičemž rozpočet stavby 88 milionů nebyl překročen ani o jedinou korunu, naopak byl ve výsledku o několik tisíc nižší. „ Díky zaslouží z naší strany Státní fond dopravnní infrastruktury, bez jehož dotace bychom stavbu nemohli realizovat. A zhotoviteli za nejen urychlení stavby, úspory v rozpočtu, ale především za skvěle odvedenou precizní práci. A samozřejmě všem kteří se stavbou pomohli. Nyní už jen přejeme aby si všichni podchod užívali a zůstal nám dlouho tak hezký“ uzavřel Otakar Skala.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.