K vážné situaci ve zdravotnictví v Karlovarském kraji obdržel hejtman dopis

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA, STAN a další) obdržel od poslankyně a předsedkyně klubu zastupitelů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO otevřený dopis, ve kterém jako odpovědný člen rady je dotazován na situaci ve zdravotnictví v Karlovarském kraji.
To, že hejtman Kulhánek není odborník na zdravotnictví zřejmě každý ví. Další faul spočívá v tom, jak se stal gesčním radním pro zdravotnictví. Současný ředitel Karlovarské krajské nemocnice bezprostředně po svém zvolení do funkce radního pro zdravotnictví se po vytvoření Kulhánkovo koalice  stal ředitelem KKN chvíli a svůj mandát ukončil. Všichni, kteří doktora Märze v roce 2022 zvolili, tak vlastně hned po volbách zjistili, že jejich hlasy, o které prosil, vzápětí vyměnil za honosně placené křeslo ředitele.

Od předvolební propagandy politika Märze uplynuly tři roky. Jak se naplnila jeho slova a sliby, které dal občanům, když žádal o jejich hlasy?

Zachránil „hodinový politik März“ karlovarské zdravotnictví z pozice krajského radního, kterým byl jen několik týdnů, nebo bylo vše jen proto, aby si pojistil dobře placené křeslo ředitele KKN, za vydatné pomoci hejtmana Kulhánka?


Ještě 20. 12. 2020 se chlubilo hnutí VOK, že program Volby pro kraj bude v zastupitelstvu Karlovarského kraje hájit MUDr. Josef März, který byl v krajských volbách zvolený na společné kandidátce za hnutí Karlovaráci. Vládní koalice v kraji vznikala velice dlouho, nejdéle ze všech regionů, a provázela ji celá řada zvratů. Jedním z výsledků složitých jednání je názorový rozchod zvolených kandidátů VOK a Karlovaráků na podobu řízení kraje a odchod dvou ze tří těchto kandidátů, Václava Skuhravého a MUDr. Jiřího Brdlíka, do opozice.

Pro VOK je nicméně důležité, že MUDr. Josef März bude uvolněný zastupitel pro oblast zdravotnictví a bude úzce spolupracovat s radním pro zdravotnictví. Zdravotnictví bylo pro hnutí klíčové předvolební téma. Právě v osobě pana doktora viděl VOK velkou sílu a potenciál a také záruku odbornosti a zkušenosti s lokálním zdravotnictvím. Krajská rada má podporu VOKu i v dalších oblastech, pokud bude její jednání v souladu s naším volebním programem. (z webu hnutí VOK)


Otevřený dopis, který aktuálně obdržel hejtman Kulhánek ani v nejmenším neukazuje na to, že by bylo zdravotnictví v Karlovarském kraji v dobré kondici. Spíš se stále více přibližuje k realitě, která ukazuje,  že pod vedením hejtmana Kulhánka získá Karlovarský kraj další z mnoha příček statistiky, kde obsadí úplně poslední místo.

Vážený pane hejtmane Kulhánku,
po měsících sporů se ani v úterý lékaři nedohodli s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem na ukončení protestní akce proti špatným pracovním podmínkám v nemocnicích. Napříč Českem vypovědělo přesčasy na prosinec více než 6 100 lékařů, což bude v praxi znamenat ochromení mnoha nemocnic a rušení stovek naplánovaných operací.
Je zřejmé, že tato situace se nebude vztahovat jen na období do konce letošního roku, ale může se promítnout i dále.
Máme proto oprávněné obavy, že tento stav může vážně ohrozit zdravotní péči pro občany také v našem kraji. Karlovarský kraj nemá fakultní nemocnici, naše pacienty nechtějí nemocnice následně brát, úmrtnost v našem regionu je bohužel jedna z největších.
Situaci vnímáme jako velmi vážnou. Rušení operací a prodloužení lhůt na vyšetření bude mít dopady na zdraví u mnoha lidí.
Proto Vás, jako gesčního radního pro zdravotnictví, žádáme o veškeré informace a odpovědi na naše otázky.
Kolik lékařů v našem kraji vypovědělo přesčasy? Jak budete situaci řešit? Jak se prodlouží čekací doby na vyšetření? Jak se prodlouží čekání na operace? Jaké konkrétní dopady to bude mít na zajištění kvalitní zdravotní péče?
Očekávali bychom, že Asociace krajů ČR, které jste za náš kraj členem a která včera ještě s vládou jednala, bude hlasem všech hejtmanů vyzývat ministra zdravotnictví k rychlému vyřešení celé krizové situace tak, aby nebyla ohrožena zdravotní péče občanům jak v našem kraji, tak i v celé České republice.
S pozdravem
za zastupitelský klub hnutí ANO
Jana Mračková Vildumetzová
předsedkyně

Politik Kulhánek už v minulosti za dlouhých osm let, kdy seděl v křesle primátora města Karlova Vary všem ukázal, že je expertem na utrácení veřejných peněz, ale jako ekonom už zdaleka jeho působení nevykazuje na dobré a odpovědné hospodaření. Aktuálně je město Karlovy Vary zadlužené, jak vnitřním dluhem v řádech stovek miliónů, tak finančním, který převyšuje částku 750 miliónů korun.

„Zdravotnictví, krajská infastruktura, memorandum o spolupráci mezi naším krajem a Záporožskou oblastí nebo zpráva o činosti 4K – Agentury pro kulturní a kreativní průmysly Karlovarského kraje – to vše najdete ve shrnutí posledního krajského zastupitelstva od Antonína Jalovce. A chybět samozřejmě nemůže ani komunikační tým…,“ tolik uvedl hejtman Kulhánek na svém facebooku.

Ano, takové zbytečnosti, které jen dál zatěžují ekonomicky kraj se zřizují jako trafiky pro kamarády, protože kraj svou infrastrukturu má dánu zákonem a čítá stovky úředníků.

„Hned několik projednávaných bodů se tradičně týkalo zdravotnictví. Zastupitelé schválili více než milion korun pro KKN na zakoupení přístroje na léčbu chronických ran, další statisíce budou vynaloženy na zajištění praxe pro nového stomatologa v Karlových Varech a zvýšení kvalifikace pediatra v krajské nemocnici. 400 tis. korun činí dotace na rozšíření ordinace praktika v Ostrově a 800 tis. obdrží praktický lékař z Dalovic na nákup přístrojů. Vyhověno bylo i žádosti o milion korun na nákup přístrojů do nových stomatologických ordinací v Chebu. Ředitel krajské nemocnice zodpověděl dotazy zastupitelů na výpovědi lékařů z přesčasové práce. I když tuto výpověď v KKN podalo 24 lékařů, péči o pacienty by to v letošním roce nemělo výrazněji ovlivnit. Jediným případem omezení činnosti jednotlivých primariátů tak zřejmě bude jen uzavření dětského oddělení karlovarské nemocnice po dobu několika dnů v samém závěru letošního roku,“ tolik politická linka STAN ke zdravotnictví z pera zastupitele Jalovce.

O vyšetřování mafiánské kauzy DOZIMETR se hlasatel Jalovec nezmiňuje ani slovíčkem, zde je ticho po pěšině, i když policie zjistila, že kauza je jako chobotnice, která prolízá po celé zemi.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.