17. listopad – den, který se stal symbolem odporu proti režimu

Celý národ si 17. listopadu připomíná dvě významné události českých dějin spojené se studenty vysokých škol. Tento den se stal symbolem odporu proti nacistické i komunistické totalitě, a to díky dvěma významným událostem, které od sebe dělí 50 let.

První je z roku 1939, kdy byly nacisty uzavřeny české vysoké školy. V roce 1989 pak proběhly v Praze studentské protesty, které vedly k pádu komunistického režimu.

Dnešní doba morální bídy a politického kariérismu spojovaného často s korupcí a katastrofálním hospodařením státu začíná vyhánět lidi do ulic. Slibovaný západní blahobyt v České republice se změnil na na kolonii, kde Češi pracují na nízké mzdy a vládní politické strany, které stály u zrodu demokracie po rozebrání průmyslu a bohatství celé země bez dluhů, všechny občany zadlužují, kdy dluh přesáhl tři bilióny korun.

Zvyšování životních nákladů podle EU za dvakrát nižších příjmů obyvatel České republiky je realita současnosti.

Strana PRO se stala historicky první politickou silou, která se podílela na zorganizovala několik protivládních demonstrací na Václavském náměstí.

Symbolem dnešní doby odporu proti vládě je strana Právo Respekt Odbornost (PRO)

Sametová revoluce (dobově také něžná revoluce, slovensky nežná revolúcia) bylo období politických změn v Československu mezi 17. listopadem a 29. prosincem 1989, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na pluralitní demokracii; v oblasti hospodářství plánované ekonomiky na tržní. K podstatnému urychlení změn přispěly rozpad bývalého Východního bloku, ovládaného Sovětským svazem, a narůstající nespokojenost velké většiny obyvatelstva s ekonomickou a politickou situací v zemi.

Vyjma událostí ze 17. listopadu, kdy byli demonstranti napadeni jednotkou Veřejné bezpečnosti, nebyla revoluce provázena násilím a během státního převratu nebyl zmařen jediný život. Pro svůj nenásilný charakter se tato revoluce označuje jako „sametová“. Ačkoliv nebylo pro převzetí moci použito násilí, výsledkem byla hluboká celospolečenská změna.

Není zřejmé, kdo poprvé užil název „sametová revoluce“. Údajně to byli nějací zahraniční novináři, kteří u nás působí v masivním měřítku dodnes. 

 

 

stávka kovo

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.