Kraj podpoří Centrum lázeňského výzkumu téměř 250 miliony korun

Karlovy Vary – Další ze strategických projektů Karlovarského kraje určený k čerpání financí z Operačního programu Spravedlivá transformace byl schválen. Shodli se na tom krajští zastupitelé během svého posledního zasedání. V souladu s probíhající transformací regionu se projekt „Centrum lázeňského výzkumu“ soustředí na rozšíření výzkumné činnosti, posílení výzkumných kapacit a implementaci nových metod a postupů v lázeňské léčbě. Fyzická realizace projektu by měla začít v lednu 2024.

„Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 249 milionů korun, z toho až 95 % pokryje dotace z Evropské unie v rámci Operačního programu Spravedlivá Transformace. Jedná se o jediný strategický projekt kraje, který se zaměřuje na oblast výzkumu a vývoje, a má tak možnost získat maximální podporu,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO a IT Vojtěch Franta.

Projekt připravil Institut lázeňství a balneologie v.v.i (ILaB) v reakci na aktuální stav, kdy Karlovarský kraj vynakládá nejnižší prostředky na výzkum a vývoj ve srovnání s ostatními regiony České republiky. „Institut dosáhne prostřednictvím realizace projektu v personálním zabezpečení a technickém vybavení kritické velikosti, aby byl schopen dosahovat kvalitních výsledků ve výzkumu v mezinárodním měřítku,“ zdůraznila ředitelka ILaB Alina Huseynli, s tím, že projekt vznikl ve spolupráci s Fyziologickým ústavem Akademie věd ČR, Fakultou biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze a Západočeskou univerzitou v Plzni.

Zřízení centra zároveň přispěje k transformaci lázeňství založeného na vědě, inovacích a udržitelnosti, což výrazně zlepší kvalitu a efektivitu lázeňské péče v kraji a posílí jeho pozici jako centra excelence lázeňství a balneologie v celé Evropě. „V dlouhodobém horizontu Centrum lázeňského výzkumu zabrání odlivu talentů z regionu a zároveň přitáhne kvalifikované vědecké pracovníky, kteří budou mít možnost pracovat v Karlovarském kraji, a přispět tak k jeho dalšímu rozvoji,“ uzavřel náměstek Vojtěch Franta.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.