105. výročí vzniku republiky. Vlastenci bijí na poplach, ztrácíme svobodu.

Státní svátek byl ve znamení vzpomínkových akcí, které se konali po celé zemi. Řada institucí uspořádala v rámci 105. výročí vzniku československého státu den otevřených dveří. Lidé si mohli prohlédnout i Strakovu akademii, kde úřaduje vláda, Poslaneckou sněmovnu či Senát. V hlavní roli ale nebyla jen dnešní vládnoucí garnitura, nýbrž také opoziční scéna, která upozorňovala, že svobody, tak těžce získané před 105 lety, nyní začínáme ztrácet.

U Národního památníku v Praze na Vítkově se na tradiční pietní akci dopoledne sešli politici včetně prezidenta Petra Pavla, zástupci armády i váleční veteráni. Pavel poté položil věnec i u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Pietního aktu na Vítkově se zúčastnili vedle Pavla a premiéra Petra Fialy (ODS) také například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), předsedkyně Poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová či stínový premiér ANO Karel Havlíček. Položili věnce u hrobu Neznámého vojína a památku padlých vojáků uctili minutou ticha.

Bojujeme proti netoleranci a cenzuře

V pravé poledne uspořádal Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) v TOP hotelu Praha »Slavnostní shromáždění k 105. výročí vzniku Československé republiky«. Jeho předseda Jaroslav Vodička v zaplněném Kongresovém sále přivítal řadu obobností z opoziční a tzv. vlastenecké scény. Tím hlavním hostem byl bývalý prezident Miloš Zeman.

Ten připomněl, že před 105 lety Češi a Slováci bojovali o svobodu a nejinak je tomu podle něj v nynější době. »Do jisté míry se to děje i dnes. Je to boj proti netoleranci, nálepkování a inkvizičnímu posuzování jediné správné pravdy. S tím souvisí i znovuzavádění cenzury. Je potřeba, abychom proti tomu dokázali zvednout svůj hlas,« uvedl bývalý prezident, kterému jeho funkční mandát vypršel letos v březnu.

Pořadatelskému svazu ČSBS Zeman popřál, aby získával další členy, kteří budou proti zavádění budoucí i přítomné nesvobody bojovat.

„Bertolt Brecht říkal: ‚Je nešťastná země, která nemá hrdiny; a je nešťastná země, která je potřebuje.‘ Přál bych vám, aby vás tato země, tento národ, lidé i nadále potřebovali,“ dodal bývalý prezident Miloš Zeman

Před Obecním domem uskutečnilo shromáždění organizované Institutem Václava Klause (IVK). Podle bývalého prezidenta Klause se současná vláda stále více vzdaluje od svobody, což vyvolává frustraci zvětšující se části společnosti.

„Snaží se nás přesvědčit, že česká státnost, národní hrdost, vlastenectví a obhajoba národních zájmů jsou jen přežitky minulosti. Že je to pouhé staromilství,« řekl Klaus. Podle něj je potřeba uchovat a ubránit státnost a suverenitu. »Abychom k tolik potřebné změně přispěli, musíme rychle začít hledat takové politiky, kteří by byli schopni nás k obratu a k novému zítřku dovést,“ dodal Klaus.

Předseda spolku Nespokojení Jiří Paroubek se v TOP hotelu Praha pozastavil nad tím, že se současné vládnoucí špičky hlásí k odkazu Tomáše Garrigue Masaryka, a zároveň podotkl, že k osobnosti Edvarda Beneše se již naopak hlásit nechtějí. Jako důvod označil tzv. Benešovy dekrety, které leží v žaludku mnohým čelním představitelům našeho státu a zmínil vstřícné kroky prezidenta Petra Pavla směrem k Lichtenštejnům.

Předseda PRO Jindřich Rajchl zmínil, že před 105 lety bojovala naše země o samostatnost, ale té si ve svojí historii příliš neužila.

“ Vymanili jsme se z rakouského područí, pak jsme se zakrátko stali německým protektorátem a následně sovětským satelitem. Po roce 1989 se zdálo, že obnovujeme samostatnost, ale my tu přitom máme inkvizici novou – zelenou, duhovou nebo modrožlutou, ať už podle vlajky Evropské unie nebo Ukrajiny,“ řekl Rajchl, podle nějž naše země ztrácí svrchovanost a vládnou nám loutky z Washingtonu a Bruselu.

Jana Volfová, předsedkyně ČSSD, se obrátila přímo k přítomným představitelům Českého svazu bojovníků za svobodu a dalších odbojových a vlasteneckých spolků.

Jste poslední pamětí národa, že nás osvobodila sovětská armáda a že jsme si tu vlast vybojovali my sami. Tak bojujme, abychom znovu nebyli Böhmen und Mähren,“ dodala Volfová, po jejímž boku u stolu pro hosty seděl i předseda strany DOMOV David Tygr Ploc.

Další společenskou událostí vlasteneckých stran a hnutí bylo odpolední setkání u Obecního domu, tedy místa, odkud bylo z balkonu před 105 lety vyhlášeno samostatné Československo.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.