O další demonstraci rozhodnou lidé. Je to zkouška přímé demokracie, uvedl Rajchl

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který po celý rok organizuje úspěšné demonstrace proti pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS), přesně před týdnem na svém Facebooku oznámil, že scénář další akce si určí sami lidé. Webový deník iportaL24.cz ho požádal o upřesnění, jak bude tato neotřelá myšlenka v praxi realizována. »Je to velmi revoluční věc,« naznačil Rajchl, který do výběru pro hlasující hodlá zařadit i oba bývalé prezidenty Václava Klause staršího a Miloše Zemana.

Pane předsedo, poslední demonstrace pořádaná vaší stranou proběhla 16. září a zúčastnilo se jí okolo sta tisíce občanů. Co dál? Bude nějaká další?

O tom rozhodnou sami lidé. Je nezbytné, aby převzali iniciativu. Oni se stanou tím žádaným motorem, scénáristy celé akce. Během týdne, maximálně čtrnácti dnů, spustíme na našem webu hlasování, kde si budou moci vybrat, jestli další demonstraci chtějí, či třeba i nechtějí. Občané si o ni buď řeknou, nebo neřeknou. Pokud zvítězí varianta »ano«, budou si volit i jednotlivé řečníky, z nichž osm nejpreferovanějších my pozveme a samozřejmě zorganizujeme vše potřebné. Současně se bude hlasovat o případných termínech, které by lidé preferovali. Ať se nedohadujeme, jestli to má být sobota nebo neděle, případně všední den. Lidé si zvolí konkrétní datum. Je to velmi revoluční věc, zkouška přímé demokracie. Ta totiž má fungovat přesně takhle!

Pochopil jsem, že akci na Letné, kterou jste původně avizoval na 28. říjen na Letenskou pláň, nakonec neuskutečníte?

Pozor, my jsme chtěli Letnou pořádat pouze v případě, že budeme mít plný Václavák až dolů po Můstek. Letenská pláň je jiný level a vždycky jsem si dával cíl, že bez toho, aby bylo Václavské náměstí plné až po okraj, tam nemá cenu jít. Věřím však, že k tomu jednou dospějeme…

A jména na novou demonstraci si mohou lidé vybírat sami, nebo jim dáte zúžený výběr?

Budou tam mít předvýběr, kde se objeví předsedové politických stran…

…omlouvám se, že vám skáču do řeči – takže třeba i Petr Fiala nebo Vít Rakušan?

Ne, to by bylo proti smyslu demonstrace. Půjde samozřejmě o předsedy opozičních politických stran – ale nejen o ně. Dáme tam i oba bývalé prezidenty – Václava Klause a Miloše Zemana, pokud budou chtít promluvit, a další veřejně známé osobnosti, včetně těch, co již vystupovali na předchozích demonstracích.

A mohou být mezi oněmi novými jmény i Robert Fico či Viktor Orbán?

To by bylo krásné a moc bych si to přál – a určitě nejen já – nicméně většinou platí, že zahraniční politici ctí zásadu nevměšovat se do vnitropolitické situace cizího státu. Je to velmi ustálená praxe, myslím, že jak Robert Fico, tak Viktor Orbán nebudou chtít řešit současnou situaci vměšováním se, což jim velí povinnost daná jejich postem ve státě a tím, že musejí vyjednávat se stávající českou politickou reprezentací.
Jak tato vaše předchozí slova konvenují s tím, jakým způsobem se před slovenskými volbami neuctivě vyjadřovali o Robertu Ficovi pánové Petr Pavel, Petr Fiala či Jan Lipavský? A v živé paměti máme i výroky předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, ať Maďaři vyženou Orbána…
Nekonvenuje to vůbec. Je to dáno tím, že jak Fico, tak Orbán jsou skuteční státníci, zkušení politici. Kdežto u nás je v popředí státu banda amatérů, která netuší, jak se politika dělá. Pavel se vůbec chová jako slon v porcelánu, a není sám. Je neprofesionální se takto vyjadřovat k jiným volbám, jako to udělal on. Měl by mluvit zdvořile ve smyslu – mám favorita, ale budu respektovat volbu daného státu a snažit se jednat s demokraticky zvolenými činiteli. Tohle naši političtí reprezentanti neudělali a myslím, že ani nechtějí a neumějí udělat.
Vraťme se k hlasování o demonstraci. Máte nějakou hranici hlasů, kdy bude mít relevanci? Co bude, když se do něj zapojí třeba jen desítka nebo stovka respondentů?
Po pravdě řečeno, s něčím takovým vůbec nepočítám. Sledovanost mých videí je pravidelně přes 100 tisíc, takže předpokládám, že do hlasování se občané zapojí v mnoha tisících.
Na protivládní straně je spousta jmen, s nimiž se moc nemusíte. Co když lidé vyberou například Ladislava Vrábela, který na svou další akci odmítl pozvat zástupce hnutí ANO i strany PRO, předsedkyni KSČM Kateřinu Konečnou nebo šéfa hnutí Přísaha Roberta Šlachtu, který se nedávno vůči vaší osobě ostře vymezil?
Věřím lidem, že zvolí správně a sáhnou po jménech reálných politiků, nikoli po internetových fantastech typu pana Vrábela. Pana Šlachtu jako lídra opozičního hnutí samozřejmě do předvýběru zařadíme, a co se týče paní Konečné, musím říci, že jsem kritikem toho, co se dělo za vlády komunistů do roku 1989, ale pokud si ji lidé vyberou, samozřejmě ji rád pozvu. Od toho tato akce je. Jaké složení řečníků si lidé zvolí, takové budeme i respektovat. Volá se po skutečném spojení těch, kteří už se nemohou dívat na to, co tu provádí pětikoaliční vláda, a tohle je velká šance. Jsem si ale opravdu jistý, že naši občané nejsou hloupí a zvolí toho, kdo dělá reálnou politiku a může do dění v našem státě i reálně zasáhnout. Lidé jako pan Vrábel na to opravdu nemají.

A jak budete postupovat, když někdo z vybrané osmičky pozvání na akci odmítne?

Pak dostane šanci další v pořadí, a pokud i ten odmítne, půjdeme sestupně v seznamu níže.

Berete plánovanou akci jako možnost ukázat, že Jindřich Rajchl hodlá spojovat opoziční, případně vlasteneckou scénu, a není solitér, jak často slýcháme?

Vůbec ne. Já myslím, že kdokoli tohle říká, tu scénu nesleduje. Opakovaně jsem zval k vystoupení na našich akcích zástupce ANO, SPD, Svobodných atd., a nakonec promluvil pouze pan Foldyna. Já se snažím spojovat, na druhou stranu – mě nikdo na žádnou demonstraci jiné strany nezval.
Ty motivace jsou ale jiné. Zaprvé nechci, aby to bylo vnímáno jako mítink jedné politické strany, a chceme se otevřít lidem, aby převzali iniciativu a nečekali, že za ně někdo něco udělá. Oni mají odpovědnost za ten stát a je potřeba, aby se začali do procesu aktivně zapojovat a nečekali jen, co vymyslí politici. Mám rád prvky přímé demokracie a tohle je jedinečná příležitost pro její realizaci.
A zadruhé je to snaha, jak už jsem naznačil, abychom se všichni spojili a odložili rozpory v zájmu pádu Fialovy vlády. Když si lidé budou přát konkrétní předsedy politických stran a oni pak nepřijdou, bude jasně dáno, kdo se spojit chce, a kdo ne.

A co když si lidé mezi řečníky nevyberou Jindřicha Rajchla?

Pak samozřejmě nevystoupím. Rád to zorganizuji, ale mluvit nebudu. Pak už se nemusíme bavit o tom, jestli je to mítink strany PRO. Zařídím, co budou chtít lidé. Bude to jejich rozhodnutí, oni převezmou otěže. Jediným motorem změny poměrů v České republice by měli být sami občané. Je to věc, kterou jsem chtěl strašně dlouho udělat, měl jsem ji dlouhou dobu v hlavě a myslím si, že je to nejlepší, co můžeme v tuto chvíli provést.

Ještě bych se vás rád zeptal na poslední volební modely. Hodně jste důvěryhodnost průzkumů na své sociální síti zkritizoval po slovenských parlamentních volbách. Nicméně – ani trochu vás nepotěšilo, že v aktuálním měření společnosti SANEP bylo straně PRO přisouzeno 5,7 procenta?

Pořád si myslím, že je to nevypovídající. Vůči průzkumům jsem skeptik. Dotázáno je zhruba tisíc obyvatel, takže pět procent znamená, že by vás volilo padesát lidí. K jednomu procentu stačí, když vás uvede deset respondentů. Dá se tomu věřit? Navíc i otázky jsou často manipulativní…
Druhá věc ale je, že když naráz vyjdou tři průzkumy tří různých agentur a všechny vám předpovídají určitý zisk, je to znak, že sílíme. SANEP 5,7 procenta, Phoenix 6,1 a Kantar, který nám zrovna nefandí, nám přisoudil tři procenta. Doby jednoho procenta jsou dávno pryč, ale máte pravdu, že hlavně na Slovensku se ukázalo, že průzkumy se neshodují s realitou. Na druhou stranu, právě SANEP byl nejblíže realitě. Jeho průměrná odchylka u všech stran činila 0,4 procenta, velké agentury ji měly naopak až okolo 3,5 procenta.

zdroj: iportal.cz

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.