Každý strom v nové aleji na sídlišti Vítězná v Sokolově bude mít svého vlastníka

Sokolov – Na sídlišti Vítězná vznikne nová ořechová alej. Nápad na její výsadbu se zrodil zhruba před rokem v rámci úvah o náhradní výsadbě na sídlišti Vítězná. Alej bude stát vedle motýlí louky a Stromokruhu dětí narozených v covidovém období a rozšíří a také symbolicky doplní tento prostor.

Každý z 25 stromů, které tam město vysadí, bude „patřit“ někomu jinému. Sedm stromů budou mít mateřské školy, šest základní včetně základní umělecké školy a dalších sedm stromů připadne středním školám. Posledních pět stromů „získají“ instituce jako knihovna, DDM, město Sokolov a partnerská města Saalfeld a Schwandorf.

Na začátku a na konci aleje budou stát cedule s informacemi o tom, komu jaký strom patří. Každý z nich bude navíc opatřen cedulkou s QR kódem, který si lidé budou moci načíst na svůj mobilní telefon. Tím zjistí nejen „vlastníka“ stromu, ale zároveň se dostanou na webové stránky dané instituce. Na jaře bude alej doplněna ještě o tři lavičky.

„Do listopadu pracovníci společnosti SOTES vykopou díry pro výsadbu stromů, které se poté zasypou zeminou. Až si hlína tzv. sedne, budou se do ní stromy vysazovat. Tento proces může být pro někoho zavádějící, ale je důležité pochopit, že je nutné nechat hlínu, před výsadbou stromů, takzvaně sednout,“ vysvětluje místostarosta Sokolova Jan Picka.

Vznik Studentské aleje navazuje na Stromokruh dětí narozených během covidu. Ten se vysadil před třemi lety a tvoří ho 12 stromů- za každý měsíc v roce jeden. „Alej je věnovaná starším dětem, žákům a studentům, aby jim připomínala, že tady v Sokolově mají své kořeny. A až půjdou za deset dvacet let okolo, třeba si vzpomenou na dobu, kdy byli ještě dětmi nebo studenty a stromy sázeli,“ uzavírá místostarosta Picka.

Slavnostní otevření Studentské aleje se uskuteční 16. listopadu ve 14. hodin.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.