Podvody v ROP Severozápad? Případ Koudy a Kušnierze se spojí s velkou kauzou

Ústecký krajský soud dnes vrátil věc bývalého náměstka hejtmana Pavla Koudy a bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze v případu ROP Severozápad státnímu zástupci. Obžaloba se týkala machinací s dotacemi EU v Ústeckém a Karlovarském kraji. Proti oběma mužů bylo zahájeno trestní stíhání v jiné věci.

Případ dnes projednávaný soudem se tak spojí s velkou kauzou, v níž čelí obvinění 24 politiků nebo vlivných osob z Ústeckého a Karlovarského kraje, mezi nimiž je například bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (dříve ČSSD), bývalý krajský předseda ČSSD Arno Fišera a další. Tento případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Po sedmi letech jsme na začátku, věc je vrácena do přípravného řízení. Já mohu jen říci, že jsem nevinen a budu bojovat dál všemi zákonnými prostředky jako doposud,“ řekl Kouda, který žádal, aby jeho věc byla vyčleněna k samostatnému projednávání. S tím soud ale nesouhlasil a naopak vyhověl návrhu státního zástupce. Usnesení je pravomocné, Kušnierz se k němu nijak nevyjádřil.

Policie v prosinci 2016 obvinila více než dvě desítky lidí z poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení. Vrchní státní zastupitelství v případu ještě nepodalo obžalobu.

Případ je podle soudce extrémně složitý. „Nemám za to, že by docházelo ze strany soudu nebo orgánů činných v trestním řízení k nějakým výrazným průtahům. Složitost věci demonstruje i to, že jen na Nejvyšším soudu ČR byla přes rok,“ řekl soudce Jiří Blažek.

Původní kauza se týkala osmi lidí. Tři z nich byli pravomocně zproštěni obžaloby, další dostali podmínku. Bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Vráblík byl původně také zproštěn, ale vrchní soud jeho věc vyčlenil k velké kauze se 24 obviněnými.

Kušnierz si měl podle dva roky starého rozsudku odpykat sedm let vězení. Někdejší náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda dostal podmíněný trest. Nejvyšší soud následně vyhověl dovolání, které v roce 2017 podalo státní zastupitelství, a částečně dal za pravdu také dovolání obžalovaného Pavla Koudy. Nejvyšší soud shledal určitá pochybení v práci krajského i vrchního soudu. Věc se tak vrátila k ústeckému krajskému soudu.

Státní zástupce Vladimír Jan dnes musel u soudu nejprve znovu přečíst obžalobu a poté soud provedl důkaz přečtením usnesení o zahájení trestního stíhání vůči oběma mužům v jiné věci, následně Jan přednesl návrh na vrácení věci do přípravného řízení. Podle státního zástupce se totiž jedná o související skutky.

„V podstatě by se vedla dvě řízení vedle sebe, byli by vyslýcháni stejní svědci, byli by v řadě případů prováděny stejné důkazy,“ uvedl Jan, jenž je se závěrem hlavního líčení spokojen. Obsáhlý spis tak nyní předá kolegům z pražského vrchního státního zastupitelství. Kouda a Kušnierz po dnešním usnesení jsou opět v pozici obviněných.

zdroj: ČTK


Na Karlovarsku jsou v největší míře na lavicích obžalovaných bývalí politici z ČSSD. Mnoho členů ČSSD politiku v té době opustilo a někteří tuto kauzu označují jako definitivní ztrátu důvěry, totální selhání a napojení na kmotrovské struktury a kriminální prostředí. Mnoho slušných členů ČSSD v Karlovarském kraji ukončilo svou politickou kariéru a stalo ve voliči jiných politických stran, ale struktury napojených politiků na některé obžalované dodnes existují.

Z Karlovarských politiků, kteří v té době působili ve veřejných funkcích jsou obžalováni karlovarští Jarolav Borka (KSČM), Tomáš Hybner (ČSSD), sokolovští, Josef Novotný (ČSSD), Miroslav Čermák (ČSSD) a chebští, Petr Navrátil (ČSSD), Jakub Pánik (ČSSD). Média dříve informovala o dalších kmotrech nejen na Karlovarsku (mapa vlivných)

Kauza se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalováno je 27 politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.