Glosa: Velká hrozba pro děti a mladistvé, kratom v e-shopech zůstane

Karlovarský kraj – Kratom v e-shopech zůstane. Tak zní návrh zákona o regulaci kratomu, který má v nejbližších dnech projít poslaneckou sněmovnou. Přitom právě prodej skrz e-shopy představuje největší riziko, jak by se tato psychoaktivní látka mohla dostat k dětem a mladistvým. Nejvíce prodejů se uskuteční právě skrz e-shopy, a to až z 90 procent.

O čem konkrétně je řeč?

Kratom je prášek z tropického stromu, který hojně roste například na Filipínách nebo v Thajsku. V malém množství má tlumící účinky, ve větším působí jako opiát a tělo si na něj může vytvořit závislost.

V Karlovarském kraji je běžně dostupný jako dekorační předmět například v automatech, třeba na autobusovém nádraží Tržnice, ale také v některých večerkách a volně v internetových obchodech. Zatímco v sousedních státech je tato látka zakázaná, v Česku je legální a nikdo nehlídá, kdo si ji kupuje. Často ji tak berou i děti.

Účinky kratomu se přitom podobají opiátům jakým je třeba heroin. Aktuálně vzniká legislativa na úpravu nakládání s kratomem, která by měla být schválena začátkem září. Nicméně o vyjmutí prodeje z e-shopů, které představují největší riziko, se v ní nehovoří. Dalšími body, které se budou projednávat je reklama, zdanění, ale také například jaký orgán nad tím vším bude dohlížet.

Mělo to být ministerstvo zdravotnictví, protože je to něco, co užíváme? Nebo se jedná o potravinu, takže by to mělo být spíše ministerstvo zemědělství, anebo ministerstvo průmyslu a obchodu, protože nyní se kratom prodává pod nálepkou dekorační předmět? Ať je to jakkoliv, regulaci tohoto omamného prášku by neměl stát brát na lehkou váhu už jen z toho důvodu, že pro děti to může být sice na krátkou chvíli nekontrolovaná zábava a adrenalin, ale jejich fyzickému i duševnímu zdraví to bezpochyby přinese při běžném užívání fatální následky, a to nejen v podobě závislosti.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.