Nejstarší sídliště v Chebu se dočká obnovy, přibývá parkování a mění se vnitrobloky

Cheb – Nejstarší chebské sídliště Spáleniště získává zcela novou tvář. Probíhá tady totiž už čtvrtá etapa modernizace lokality, při níž se pracuje na úpravách Mírové ulice, která je z poloviny už hotová. Město ale plánuje v příštím roce začít i s pátou etapou. V praxi to znamená zbourat zbytečné části někdejší uhelné kotelny. V dalších letech se pak největší sídlištní vnitroblok přizpůsobí požadavkům obyvatel. Tím práce na revitalizaci sídliště ze šedesátých let minulého století skončí. „Tuto čtvrtou etapu jsme rozdělili na dvě poloviny. První část je už téměř hotová, v úseku od ulice 17. listopadu až k domovu pro seniory by mohla být do dvou týdnů přístupná v režimu předčasného užívání. Lidé by tam mohli opět začít jezdit a parkovat,“ řekla vedoucí odboru investic chebské radnice Marcela Nečekalová.

V části Mírové vedle opravené komunikace a chodníků přibylo asi šest desítek parkovacích míst, nové osvětlení nebo kontejnery pro směsný a tříděný odpad. „Naproti domovu pro seniory, kde byla nevyužitá zelená plocha, vyrostlo parkoviště, další přibylo vedle vnitrobloku domů do ulice 17. listopadu. Co nevidět začne další etapa, při které se bude upravovat úzká komunikace kolem domova pro seniory až k napojení s ulicí V Zahradách,“ vysvětlila Nečekalová s tím, že v této části čtvrté etapy úprav sídliště dojde na rozšíření silnice. Díky tomu se zde bude moci parkovat příčně, takže přibyde dalších dvacet parkovacích míst. Celá čtvrtá etapa, za níž město zaplatí 27 milionů korun, by měla skončit ještě letos. Městu poté zbyde obnovit největší sídlištní vnitroblok ohraničený ulicemi Jungmannova, Kosmonautů, V Zahradách a Pastýřská.

Rozsáhlému projektu o pěti etapách, který má nejstaršímu sídlišti v Chebu vnést nový život, předcházelo hned několik studií a veřejných projednávání. Cílem bylo povznést okolí domů z šedesátých let minulého století na úroveň současných trendů moderního bydlení. Právě nedostatek parkovacích míst byl nejčastějším požadavkem, na kterém se obyvatelé celé lokality shodli. V minulosti totiž na celém sídlišti s přibližně sedmi sty padesáti byty byly k dispozici jen necelé tři stovky míst, na nichž bylo možné zaparkovat.

Podle odhadů vedení města by revitalizace vnitrobloku měla vyjít na přibližně 40 milionů korun a když vše půjde posle plánu, hotovo bude do konce tohoto roku.

 

 

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.