Největší investice v historii Chebu a druhá nejdelší lávka v Česku bude už v září přístupná veřejnosti

Cheb – Nejdelší cyklistická a druhá nejdelší lávka pro pěší v České republice. Taková je nová dominanta Chebu, která se stala doposud největší investicí v jeho historii. Její délka je 400 metrů a překlenuje 43 vlakových kolejí, čímž se také řadí mezi celorepublikový unikát.

Město za ni zaplatilo 250 milionů korun a práce na ni finišují. V tomto týdnu proběhly statické zatěžovací zkoušky. „To znamená, že lávka musela projít testem, zda je dostatečně únosná,“ sděluje vedoucí odboru investic Marcela Nečekalová.

Stavaři na lávku navezli 80 barelů naplněných vodou s tím, že každý barel váží přes jednu tunu. „Takto se prověřuje její nosnost v jednotlivých polích. Proběhla ale také dynamická zkouška, to znamená, že se do lávky pouštěli vibrace. Všechny testy vyšly na výbornou,“ popisuje Nečekalová.

Vedení Chebu plánuje pustit lávku do předběžného užívání v prvním týdnu v září. „To znamená, že už po ní budou moci lidé chodit a běžně ji užívat, ale nebude zde ještě vyklizené staveniště. Následovat bude kolaudační řízení, ke kterému je potřeba získat všechny souhlasy a papírovou dokumentaci,“ uzavírá Marcela Nečekalová.

Pokud vše půjde podle plánu, zkolaudovaná lávka bude v první polovině listopadu.

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.