Příliv evropských peněz nesmí Sokolovsko minout, říká starosta Sokolova Petr Kubis

(Sokolov, 9.7.2023) Vedení sokolovské radnice chce být připraveno na čerpání peněz z různých evropských dotačních programů a fondů. Ty jsou mimo jiné vypisovány právě pro regiony postižené těžbou uhlí a další ekologickou zátěží a mají sloužit k přeměně těchto území v lokality příjemné a lákavé pro život.

„Inicioval jsem vznik jedenácti odborných týmů, které připravují a definují potřeby Sokolovska. Připravujme rozsáhlý a velmi detailní Plán spravedlivé územní transformace a věříme, že připravované projekty budou z peněz Evropské unie podpořeny v plné výši a v co možná nejkratší době,“ říká starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Ten inicioval také vznik memoranda, které deklaruje připravenost obcí a měst regionu stejně jako významných podnikatelských subjektů podílet se na procesu transformace Sokolovska a postupovat společně v jeho realizaci.

„Máme vytipováno jedenáct oblastí, které jsou pro Sokolovsko významné. Jedná se zejména o zlepšení životního prostředí, podpoře zaměstnanosti, přechodu na nové energetické zdroje, rozvoje bydlení, zdravotnické péče nebo vzdělávání. Musíme do regionu přilákat mladé a vzdělané lidi a zabránit odlivu těch, kteří se zde narodili a mají k tomuto regionu vazbu,“ pokračuje dále starosta Sokolova.

Jedním z hlavních finančních zdrojů plánovaných změn může být program Spravedlivé transformace, který je vypsán právě pro takzvané uhelné regiony, tedy lokality, kde se těží nebo těžilo uhlí. Program ale administruje vedení Karlovarského kraje, které doposud Sokolovsko víceméně přehlíželo.

„Několikrát jsme upozorňovali hejtmana Petra Kulhánka a krajské radní, že je třeba evropské dotační peníze přednostně směřovat na Sokolovsko. To je nejpostiženější částí regionu a jeho přeměna je nutná a nezbytná. Bohužel k nám zatím doputoval jen nepatrný zlomek peněz, které kraj na proces transformace získal.

A protože potřebujeme a chceme tento poměr změnit, je třeba ukázat, že jsme na čerpání peněz připraveni, máme zajímavé projekty a jsme ochotni se na procesu sami podílet,“ uzavřel Petr Kubis, který osobně jednal i s představiteli Evropské komise, Ministerstva pro místní rozvoj a dalšími zainteresovanými lidmi, které ujistil, že Sokolovsko je na přeměnu připraveno a zvládne ji.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.