Karlovy Vary – Více než osmnáct let vařil v lázeňském hotelu Imperial, následně pomáhal v pražské
restauraci Jana Punčocháře U Matěje. Nyní začal společně se svým dlouholetým kamarádem a kolegou provozovat karlovarskou restauraci Novissimo.
Inspiruje se francouzskou a italskou kuchyní, ale také středomořskými pokrmy, které se snaží
chuťově přiblížit českým zákazníkům. V sezónním à la carte menu Novissima najdete
také tradiční české pokrmy a chuťovky k pivu, přičemž v tom poledním se objevují zase
pro Čechy atypické pochoutky jako například tuňák v tempuře či porchetta s hráškovým pyré.
Řídí se pravidlem, že se dá jíst výborně a taky za rozumné peníze. Naopak neuznává
tradiční “hospodské” pravidlo: “Když nevíš co s tím, tak to usmaž.” Martinovi Lukášovi kreativita při vaření rozhodně nechybí. O tom se ostatně můžete přesvědčit v novém degustačním menu zasvěceném nejznámějšímu lázeňskému městu – Karlovým Varům. “Maso je základ a to také platilo v minulých staletích, kdy se tu díky velkolepé přírodě a lázeňským lesům jedla převážně zvěřina, ale také drůbež.
A tak v novém “Karlovarském” menu naleznete například pomalu vařené kuřecí maso
na zelenině se smetanovou omáčkou s hříbky a karlovarským knedlíkem, které si tu při
svých návštěvách zamiloval Casanova,” říká šéfkuchař, který láká nové návštěvníky
také na předkrm obohacený espumou z Mlýnského pramene či na dezert z karlovarských
sucharů ochucený becherovkou.
Péči věnuje nejen úpravě jídel, ale také zdobení samotného talíře, kde můžete najít
kytičky a bylinky z krušnohorských luk a lesů. Ty si sbírá rád sám každé ráno na
procházce se svým čtyřnohým mazlíčkem.