Kam putují naše peníze? Šéfové státních podniků vydělávají miliony

V médiích se soustavně hovoří o šetření. Fialova vláda přitom nezačala s šetřením na platech politiků, ba naopak. Podobně to vypadá s penězi občanů, které rozdávají politic i v dalších patrech státní správy, především na politiky jmenovaných pozicích manažerů.

Úspory přišly v souvislosti s valorizací důchodů, zvyšují se daně a mnohé další poplatky dnes drtí hlavně ty, kterým poklesla kupní síla natolik, že obrací každou korunu. Politici si platy nezmrazili a vypadá to, že černá díra na peníze se také nachází v oblasti vrcholného managementu státních podniků. Šéfové státních podniků si v loňském roce vydělali miliony korun. Příkladů takovýchto lidí může být hned několik.

Někteří šéfové státních podniků berou dokonce víc než politici

Ředitelé státních institucí se rozhodně nemají špatně, neobrací v ruce každou korunu, ale mohou si žít nad poměr, a někeří si žijí lépe než vysocí politici, nejen po omezenou dobu mandátu, ale celé roky ve funkci.

Typickým příkladem může být třeba generální ředitel Správy železnic. Ten si v loňském roce přišel na solidních 4,2 milionu v rámci základního platu a na odměnách vydělal 2,8 milionu korun. Konkrétně si podle portálu PlatyÚředníků.cz Jiří Svoboda v roce 2022 vydělal 4 227 258 korun. Odměny přesahovaly 2,8 milionů korun. Spolehlivost provozu je holt velmi důležitá a odměňování managementu má svá pevná pravidla.

Česká pošta byla také štědrá zmítající se v existenčních problémech.
Dnes už bývalý generální ředitel vydělal přibližně 4,3 milionu korun hrubého a na odměnách si přišel na 1,2 milionu korun. Na to, k jakému dluhu se tato instituce propracovala, to je opravdu vynikající. Zapomenout přitom nelze ani na členy dozorčí rady, kteří vysáli z České pošty slušné výplaty v řádech stovek tisíc.

Na státní hmotné rezervy musí dohlížet další ředitel.
Dodat bychom mohli také to, že za nemalé peníze. Ředitel státních hmotných rezerv Pavel Švagr si v loňském roce přišel na více než 1,8 milionů korun. Odměny byly slabší, a to 470 000 korun.

Ve vatě byli i další ředitelé a funkcionáři
Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dostal loni 1 318 300 korun. Odměny se nekonaly. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost brala 1 724 251 korun a 260 000 korun na odměnách. Národní bezpečnostní úřad vyplatil řediteli 1 409 953 korun a odměny ve výši 192 400 korun.

Když bychom se takto probírali další platy vedoucích státních zaměstnanců, dostaneme se na skutečně obří sumu. Stát ale očividně šetří jinde, a to u lidí, kteří vydělávají mnohem méně a často žijí od výplaty k výplatě.

zdroj: PlatyÚředníků.cz

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.