Hejtman Kulhánek do boje za občany a starosty nevyrazil

(Karlovy Vary, 19. 6. 2023) – Vládní konsolidační balíček nechal hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN) naprosto v klidu. Nezajímají ho plánované dopady vládních škrtů na seniory, na mladé rodiny, sociálně slabé obyvatele nebo například na rozpočty měst a obcí.  Podle opozičních politiků nezajímá hejtmana dění v Karlovarském kraje vůbec.
„Měl jste za Karlovarský kraj sdělit připomínky k připravenému vládnímu konsolidačnímu balíčku a žádnou jste nesdělil. Ostatní hejtmani poslali vládě mnoho výhrad a vy jste mlčel a za naše starosty a obyvatele jste absolutně nebojoval,“ kritizovala hejtmana na jednání zastupitelstva poslankyně parlamentu a předsedkyně stínové krajské vlády Jana Mračková Vildumetzová (ANO).
Ta si pečlivě nastudovala připomínky hejtmanů z jiných krajů a naprosto konkrétně se dotazovala, proč se hejtman nevyjadřoval k problematice přerozdělování peněz z daní, hazardu a dalších kapitol. „Proč se ostatní hejtmani tímto balíčkem podrobně zabývali a poslali vládě připomínky a vy jste nic neposlal? Je vám naprosto lhostejné, jaké dopady to bude na naše lidi mít?“ ptala se rozzlobeně poslankyně.
Hejtman se bránil tím, že připomínky za něj poslala Asociace krajů, a tudíž nepovažoval za nutné se k této problematice vyjadřovat. „Asociace krajů není oficiální připomínková instituce, proto vláda nemusí na její podklady brát ohled. Kraj byl ale oficiálně k připomínkování vyzván a vy jste vůbec nezareagoval,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.
Její opoziční kolegové vnímají neochotu hejtmana Petra Kulhánka bojovat za strukturálně postižený Karlovarský kraj jako neobhajitelnou lhostejnost a snahu jít vládě, ve které sedí hejtmanovo političtí kolegové, maximálně na ruku.
„Starosta Aše přitom hejtmana informoval, že dopad vládního balíčku bude pro jeho město znamenat mínus sto milionů korun v rozpočtu. Podobně jsou na tom další starostové a Petra Kulhánka tohle nechává naprosto v klidu. On prostě nic dělat nebude,“ říká chebská radní a krajská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO).
Opoziční zastupitelé kritizují hejtmana Petra Kulhánka dlouhodobě. Vadí jim jeho neochota postavit se ministrům a vládě a přesvědčit je o nutnosti pomoci Karlovarskému kraji. Vadí jim špatně vybrané strategické projekty do programu Spravedlivé transformace, předražená rekonstrukce Císařských lázní, zbytečně vznikající různé agentury, podivně přidělované individuální dotace, špatné hospodaření kraje a neochota, jakkoliv věcně a vstřícně komunikovat s opozicí.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.