V Krušnohoří vznikají Orenky, pozorovatelny vtáhnou turisty do přírody a historie

Ostrov – Čerstvý vzduch a vůně lesa s průhledem do nespoutané historie Krušných hor a okouzlujících zážitků. I tak můžeme popsat nový projekt, který vznikl pod křídly dvojice chemických inženýrů Michaely Křivské a Jana Šugara s láskou ke krušnohorské přírodě, ve spolupráci se studenty architektury Fakulty stavební ČVUT  a městy, které v Krušnohoří leží.

Dne 14.6. proběhla prezentace projektu Orenky na Staré radnici v Ostrově. Autoři představili svůj projekt veřejnosti spolu se studenty architektury, kteří prezentovali koncept svých návrhů. Prezentace byla součástí zážitkové výstavy projektu Orenky, která potrvá do čtvrtka 22.6. „Staletí dobývání nerostného bohatství, tisíce kilometrů štol a šachet, tajemné a okouzlující pohoří to je opravdová tvář Krušných hor. Projekt Orenky ztělesňuje tradici hornictví a krásu nerostného bohatství. Mluví jazykem architektury, nabízí osobité zážitky a umožňuje zažít nevídané. Navrhovali je studenti architektury Fakulty stavební ČVUT a koncept projektu vytvořila dvojici chemických inženýrů s láskou ke krušnohorské přírodě (a to i té neživé),“ uvádí spoluautorka projektu Orenky Michaela Křivská.

Projekt Orenky lze vysvětlit příměrem k výstavě o hornictví a nerostném bohatství. „V klasickém muzeu si prohlížíte exponáty ve vitrínách. Orenky jsou jiné, vypráví příběh Krušnohoří svým vlastním nevšedním způsobem. Zavedou vás do krušnohorské přírody, budete se procházet a toulat. Čerstvý vzduch, vůně lesa a pod nohama štěrk, hlína a jehličí. Místo pohybu mezi vitrínami kráčíte krajinou od Orenky k Orence. Každá z nich vypráví kousek příběhu Krušných hor, příběhu o nerostném bohatství. Zájemcům se Orenka otevře a ve svých útrobách nabídne možnost nocování. Stanete se tak součástí okouzlujícího příběhu Krušných hor,“ pokračuje Jan Šugar.

Orenka je malá stavbička do přírody vybavená moderní technologií. „Mluví pomocí tvarů, dimenzí, barev, materiálů a textur. Vypráví svůj příběh navenek i do svého nitra. Otevírá se zájemcům pro možnost zážitkového nocování v prostředí krásné přírody. Umožňuje nám spočinout a odpojit se od dnešní přetechnizované doby. Poskytuje prostor pro dvě osoby,“ vysvětluje Michaela.

Její primární funkcí je zážitek, kterým se návštěvník edukuje o Krušných horách. „Orenka navazuje na veřejný prostor, který se nachází v optimální dohledové vzdálenosti. Veřejné prostranství umožňuje ničím nerušený pohled na Orenku a její okolí. Dopomáhá vyprávět příběh Orenky a dané lokality. Je dobře dostupné komukoliv se zájmem o osudy Krušných hor. Veřejným prostranstvím chce projekt Orenky myslet i na místní a poskytnout jim prostor například pro skupinové lekce jógy, autorská čtení nebo svatební obřady. Zároveň by to mělo být místo pro setkávání místních a návštěvníků hor, místo, kde by si lidé mohli vyprávět své vlastní příběhy a naslouchat příběhům těch druhých,“ doplňuje Jan Šugar.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.