Lanovka Diana oslavila 110 let.

Lanovka Diana je jedna ze dvou kolejových lanových drah v Karlových Varech. Byla postavena v letech 1911 až 1912 a v době zprovoznění byla nejdelší lanovou dráhou v Rakousku – Uhersku. Délka dráhy je 453 metry, výškový rozdíl činí 167 metrů a doba jízdy je přibližně 6,5 minuty

K výročí 110 let se do okolí rozhledny Diana nad Karlovými Vary se vypravily stovky lidí. Velká část z nich namířila do strojovny, které byla výjimečně otevřena.

Historickou část Karlových Varů už 110 let zdobí unikátní lanová dráha. Výročí technické památky si v sobotu připomněly stovky lidí. Slavnostní program pro návštěvníky připravil karlovarský dopravní podnik, který lanovku provozuje.

Během komentované prohlídky přítomní zjistili, jak celé dopravní dílo funguje. Součástí oslav byly doprovodné akce pro děti a každý cestující navíc obdržel ke své jízdence druhou pamětní jízdenku.

Lanovka je řadu let začleněna do systému karlovarské MHD s výjimkou ledna, kdy je provoz přerušen.

Lanovka na Dianu prošla na začátku letošního roku částečnou rekonstrukcí, která bude pokračovat i v následujících letech. Letošní část rekonstrukce se týkala opravy kolejových svršků a odvodnění, cestujícím tedy nyní nabízí pohodlnější a klidnější svezení. Oslavy uvedení do provozu této lanové dráhy jsou v Karlových Varech naplánovány na sobotu 6. srpna. Připraven je i mimo jiné doprovodný program, jako např. kvíz pro děti, kdy za každé vyplnění mají děti do 15 let zdarma vstup do Motýlího domu, dále je pak připraveno malování na obličej nebo dočasné tetování, foto stěna, živá hudba, rozdávat se budou upomínkové předměty. Každý cestující obdržel ke své jízdence druhou jízdenku, která je pamětní, a zároveň slouží jako bezplatná jízdenka na lanovku Imperial. K dispozici byla dále dětské hřiště, mini-zoo a chybělani bezplatný vstup na rozhlednu nebo možnost zakoupit si občerstvení v místní restauraci.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.